Startup
Mikael Damberg: Det här är 33-listans styrka

33-LISTAN. Näringsminister Mikael Damberg var på plats när Ny Teknik presenterade 33-listan på Munchenbryggeriet i Stockholm på tisdagskvällen.
– 33-listan sätter fingret på väldigt framgångsrika bolag med stor potential. Det ger energi, hopp och en uppmärksamhet som jag tror betyder mycket för företagen. Det kan exempelvis göra det lättare att ta in finansiering, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Regeringen presenterade på måndagen ett näringslivspaket på 226 miljoner kronor i år och 315 miljoner kommande år. Pengarna ska gå till riskkapitalförsörjning, innovation och exportstöd. Satsningen fick genast kritik för att vara för liten. Hur bemöter du den kritiken?
– Näringspolitiken är bara en liten del av regeringens politik. Man måste ha ett helhetsperspektiv, och vi gör stora satsningar på andra områden som är viktiga för företagen. Bostadsbyggande, järnväg och utbildning till exempel, säger Mikael Damberg.
Flera unga teknikbolag har på sistone vittnat om de har haft svårt att få arbetstillstånd för sina medarbetare. 33-bolaget Volumental fick exempelvis vänta ett år innan förtagets indiska programmerare fick arbetstillstånd av Migrationsverket. Hur ser du på det?
– Det är inte bra, och vi tittar på det här problemet. Jag har träffat it-bolag som fått anlita konsulter för att hantera sådana här frågor och det tyder på att det inte fungerar som det ska, säger Mikael Damberg.
Samtidigt poängterar han att andra länder brottas med liknande problem.
– Jag ska åka till Silicon Valley på söndag bland annat för att träffa start-up-bolag. Där finns svenska företag som har svårt att få tillstånd och visum, så det är inte bara ett svenskt problem, säger Mikael Damberg.
En annan viktig fråga får unga utvecklingsföretag är tillgången på riskkapital. Riksrevisionen riktade i fjol kritik mot hur statens riskkapital hanterades, särskilt till företag i tidiga skeden. Vad gör du för att förbättra det?
– Vi har kollat på 33-listeföretagen på departementet och konstaterat att nio av tio bolag har fått riskkapital. Då är det anmärkningsvärt att det statliga riskapitalet inte riktigt fungerat. Jag har tillsatt en snabbutredning om hur det statliga riskkapitalet kan ändras och hoppas kunna lägga förslag i höstbudgeten, säger Mikael Damberg.
Klicka upp listan i spalten till höger under ”Läs mer” för att läsa om alla 33 vinnande bolag eller i faktarutan här nedan.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!