Populärteknik

Microsofts nya laptop liknar inget du sett förut

En ny Surface-familj visar upp sig. Foto: Microsoft
En ny Surface-familj visar upp sig. Foto: Microsoft

En kraftfull 2-i-1-dator, en uppseendeväckande ny laptop och ett försök att skaka liv i den vikbara telefonen. Microsoft har lanserat en hel hoper Surface-enheter – och här är de största nyheterna.

Publicerad

Surface Pro 8 

En 2-i-1-dator med efterlängtade funktioner. Den har fått en 13-tumsskärm som begåvats med en uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Den är dock förinställd på 60 hertz, vilket väcker frågor om hur batteritiden kommer att påverkas om användaren slår på snabbare uppdatering. Den sägs också kunna justera färgtemperatur automatiskt, baserat på omgivningen. 

Microsoft uppger att skärmen är 11 procent större, 12,5 procent ljusare och har 11 procent högre upplösning jämfört med förlagan. 

Tangentbordet, delvis tillverkat i kolfiber, har fått en laddningsbehållare för styluspennan, belägen mellan skärmen och knappuppsättningen. Själva styluspennan har utrustats med haptisk återkoppling. Enligt Microsoft är detta för att återskapa känslan av att skriva på papper.

En annan välkommen nyhet är att Pro 8 får fyra thunderbolt 4-försedda usb c-portar. Det öppnar för att koppla in externa skärmar, högpresterande lagringsdiskar eller extra grafikkort. 

Surface Pro 8 ska skeppas med Windows 11 och bland valmöjligheterna finns Intel Core I5- eller I7-utföranden. För företagskunder ska det även gå att välja I3 eller LTE-modeller. 

Instegsvarianten har 8 GB arbetsminne och 128 GB lagring. Konsumentversionerna släpps i Sverige under början av 2022 och kommer att kosta från 12 590 kronor.

Surface Pro 8 med ny styluspenna. Foto: Microsoft
Surface Pro 8 med ny styluspenna. Foto: Microsoft

Surface Laptop Studio 

Är det en laptop? Är det en surfplatta? Är det en 2-i-1? Nej, det är snarare en ”3-i-1” som kan fungera som både bärbar dator och tablet, trots att skärmen inte går att ta loss. 

Om man ska vara krass är det gångjärnen som är de stora stjärnorna här. I sitt ursprungsläge fungerar Studio som en vanlig laptop. Men vik ner skärmen en aning (genom att dra underdelen mot dig) och den landar mellan tangentbordet och trackpaden. I det läget tycker Microsoft att du ska kolla på film och spela spel (enheten kan utrustas med biffiga grafikkortet Nvidia RTX 3050 Ti). 

Genom att därpå trycka ned skärmen (genom att putta på överdelen från dig) täcker Laptop Studio-skärmen hela underredet och påminner om en (väldigt tjock) surfplatta. I en marknadsföringsvideo visar Microsoft hur en person illustrerar med en styluspenna, men pennan ingår dessvärre inte i paketet, utan måste köpas separat.

En annan fundamental - bokstavligt talat - sak med Laptop Studio är att den har som ett extra underrede, en bas, som är smalare än själva laptopen. Det ger intrycket av datorn liksom svävar i luften en aning. Microsofts lösning känns både elegant och lite klumpig på samma gång. För den extra basen gör visserligen enheten väl bastant, men samtidigt gör designen att enheten kan leda bort värme åt sidorna, och dessutom husera en styluspenna. 

Själva skärmen är på 14,4 tum och har en upplösning på 2400 x 1600 pixlar. Precis som med nya Surface Pro 8 kan användaren ställa in skärmuppdatering till 120 hertz. Och i stil med Surface Pro 8 har den fyra thunderbolt 4-försedda usb c-portar, kan väljas i Intel Core I5- eller I7-utföranden och kommer med Windows 11. 

Svensk premiär är satt till början av 2022 och datorn kostar från 18 490 kronor.

Surface Laptop Studio. Foto: Microsoft
Surface Laptop Studio. Foto: Microsoft
Surface Laptop Studio Foto: Microsoft
Surface Laptop Studio Foto: Microsoft

Surface Duo 2 

Microsofts tolkning av den vikbara smarttelefonen kommer i ny tappning, med 5g-stöd, en till synes avsevärt mycket bättre kamera och moderna systemkretsen Snapdragon 888. Det rör sig dock fortfarande om två separata skärmar med ett gångjärn mellan, till skillnad från det exempelvis Samsung gör med sina Galaxy Z Fold- och Flip-enheter.

Microsoft Surface Duo 2. Foto: Microsoft
Microsoft Surface Duo 2. Foto: Microsoft

Surface Go 3 

Budgetvarianten av Microsofts 2-i-1-utbud får en uppdatering med nya, snabbare, Intel-processorer. Släpps i Sverige 5 oktober och börjar på 4 790 kronor.