Digitalisering

Microsofts motdrag: Android-appar till Windows 10

Microsofts vd Satya Nadella. Foto: Elaine Thompson
Microsofts vd Satya Nadella. Foto: Elaine Thompson

Apple har lyckats göra stora delar av apputbudet från Iphone tillgängligt till Mac. Nu verkar Microsoft ha som plan att köra Android-program i Windows.

Publicerad

En av de stora nyheterna med Apples nya, egendesignade datorchip är att appar utvecklade för Iphone eller Ipad nu går att köra på en Mac (med blandad framgång). Snart kanske Microsoft kan säga samma sak om Android och Windows 10.

Microsoft uppges arbeta på en lösning för att enkelt kunna anpassa Android-appar så att de kan köras i en Windows-miljö, det skriver Windows Central med hänvisning till anonyma källor.

Tillvägagångssättet skiljer sig dock markant. Apple drar nytta av att de nya Mac-datorerna numera bygger på samma typ av chip (Arm) som Iphone och Ipad.

Microsoft å sin sida verkar arbeta på en mjukvara som konverterar Android-appar till Windows 10-kompatibla program. Arbetet uppges gå under kodnamnet ”Project Latte”.

Med hjälp av verktyget skulle Android-utvecklare utan några större manuella ändringar kunna göra sina applikationer tillgängliga i Microsoft Store. Windows Central spekulerar i att mjukvaran förmodligen skulle dra nytta av den Linux-kärna som sedan några år är inbyggd i Windows 10.

Enligt sajtens uppgifter kommer Microsoft att tillkännage Project Latte i början av nästa år, och funktionen skulle kunna lanseras i den stora uppdatering av Windows 10 som är planerad till hösten 2021. Microsoft har inte kommenterat uppgifterna.