Populärteknik

Microsoft visar upp nästa Xbox: Series X

Så här ser den ut, Microsofts Xbos Series X. Foto: Microsoft
Så här ser den ut, Microsofts Xbos Series X. Foto: Microsoft
'Senua’s saga: Hellblade II' verkar bli en av de första titlarna att släppas på Xbox Series X. Foto: Microsoft
"Senua’s saga: Hellblade II" verkar bli en av de första titlarna att släppas på Xbox Series X. Foto: Microsoft

Glöm Project Scarlett. Microsofts nästa generation av spelkonsolen Xbox går under namnet Series X. En kantig svart låda fullproppad med kraftfull teknik.

Publicerad

Till julhelgen 2020 kommer Microsoft att lansera nästa generations Xbox. Tidigare har konsolen gått under namnet ”Project Scarlett”. Men nu har den fått sitt officiella namn: Xbox Series X.

Förutom namnet har Microsoft nu också visat upp hur Series X kommer att se ut. En hög, kantig, svart låda som påminner lite om en gamingdator. Angående designen skriver Xbox-chefen Phil Spencer i ett blogginlägg att "Series X gör det möjligt att packa in fyra gånger bearbetningskraften för Xbox One X, på det tystaste och effektivaste sättet".

Series X påstås vara tystare än sin föregångare, detta eftersom det bara finns en fläkt i konsolen som puttar ut luften från toppen av lådan. Konsolen är ganska hög vilket kanske får någon att undra hur man ska få plats med Xbox Series X i sin tv-möbel. Men Microsoft hävdar att den inte måste stå vertikalt, det går lika bra att lägga den ned.

Gamespot skriver att Xbox Series X är ungefär lika bred som en Xbox-kontroll – men tre gånger så hög som en.

Handkontrollen ja, Microsoft delar även med sig av nyheter om den. Storleken och formen kommer att korrigeras för att passa fler människor än dagens handkotroll. Den kommer också få en ny dela-knapp så att personen som spelar kan dela med sig av skärmdumpar och videoklipp. Den nya Xbox Wireless-kontrollen kommer också vara kompatibel med Xbox One.

På spelsidan lovar Microsoft att tusentals spel från äldre Xbox-generationer kommer fungera i Series X. Spencer skriver i sitt blogginlägg att det är ”en konsol – med fyra generationer av spel”. Ett nytt spel som tar plats är Ninja Theorys "Senua's saga: Hellblade II". En trailer för spelet kan du se nedan. Det är en uppföljare till det prisbelönade spelet ”Hellblade: Senua's sacrifice”. Halo Infinite kommer också att släppas samtidigt som konsolen, det är bekräftat sedan tidigare.

Xbox Series X specifikationer

Microsoft lämnar inga nya detaljer när Xbos Series X kommer att lanseras ”julhandeln 2020” gäller fortfarande. Några prisuppgifter är inte heller bekräftade.

Sedan tidigare vet vi att Series X ska utrustas med en ”skräddarsydd Zen 2- och Navi-processor” från AMD och uppges vara fyra gånger så kraftfull som Xbox One X. Den har stöd för 8k och ska kunna leverera spel i 120 bildrutor per sekund.

Xbox Series X kommer också med hårdvaruaccelererad raytracing och – precis som i fallet med Playstation 5 – SSD-lagring för att få ned laddningstider.