Digitalisering

Microsoft vill ha Xbox-spel på mobiltelefoner

En handkontroll ska kunna fästas på mobiltelefoner. Foto: Microsoft
En handkontroll ska kunna fästas på mobiltelefoner. Foto: Microsoft

Xbox-spel på vilken enhet som helst? Microsoft hoppas det, genom att bygga spelkonsolerna i molnet.

Publicerad

Kampen om spelkonsumenterna har en ny frontlinje: streaming. Häromveckan berättade Ny Teknik att Google testar streaming av grafiktunga storspelet Assassin's Creed Odyssey, direkt i webbläsaren Chrome. Nu meddelar Microsoft att de förbereder en tjänst som än så länge går under namnet Project Xcloud.

Med Xcloud ska man kunna strömma Xbox-spel till Xbox-konsoler och datorer, men också till mobiltelefoner och surfplattor. När det gäller mobiltelefoner ska användaren kunna köpa till en handkontroll den kan fästa på telefonen. Det ska gå dock gå bra att spela med inmatning via telefonernas tryckkänsliga skärmar, om man så önskar.

Enligt en artikel på sajten Arstechnica ska Microsoft bygga vad som kan sägas motsvara Xbox-hårdvara i sina Azure-datacenter.

"Vi har byggt en ny, specialtillverkad, bladserver som kan fungera som värd för komponenter för ett antal Xbox One-konsoler", skriver Microsoft.

Med sina datacenter i 54 regioner, som tar hand om 140 länder, hoppas Microsoft att Xbox-streaming ska nå ut till användare över hela världen. Arstechnica skriver också att Microsoft kikar på om det är möjligt att strömma över mobilnätet, inklusive 4g.

Sony erbjuder sedan flera år streaming av spel via tjänsten Playstation Now och Nintendo utforskar möjligheterna på området i begränsad skala i hemlandet Japan.