Digitalisering

Microsoft uppges vilja köpa Discord: ”Väldigt vettigt”

Plattformen Discord kan vara värd mångmiljardbelopp. Foto: Gustav Sjöholm/TT
Plattformen Discord kan vara värd mångmiljardbelopp. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Microsoft är intresserat av att köpa sociala medier-plattformen Discord, som är populär bland spelare, uppger Bloomberg.

Publicerad

För ett år sedan lade Microsoft ned sin stora satsning Mixer, som var ett försök att konkurrera med Amazonägda plattformen Twitch, populär bland framför allt spelare världen över som använder tjänsten vid sidan av sitt spelande.

Men Microsoft har inte släppt tanken på att ha en egen plattform för spelare, och uppges nu vara intresserade av att köpa Discord, enligt källor till Bloomberg.

En köpesumma på över 10 miljarder kronor har diskuterats, enligt källorna, men ett uppköp ska inte vara nära förestående.

Discord låter användarna kommunicera via text, bilder, video och ljud, och är populär bland framför allt spelare. De använder Discord samtidigt som de spelar, eller som en diskussionsplattform för att prata om sitt spelande.

Discord-köp "vettigt"

Microsoft har i många år fokuserat på hårdvara i form av Xbox-konsoler, men har på senare år delvis skiftat fokus till att satsa på prenumerationstjänsten Game Pass. Bolaget storsatsar också på att utveckla spel, och nyligen blev uppköpet av speljätten Zenimax för 7,5 miljarder dollar färdigt.

"Att Microsoft möjligtvis kan köpa Discord verkar väldigt vettigt eftersom man fortsätter att omforma sin spelaffär mer mot mjukvara och tjänster", säger Bloomberg Intelligence analytiker Matthew Kanterman.

Källorna uppger att Discord har diskuterat en eventuell försäljning med flera kandidater, och att man också överväger att börsnoteras.

Fakta: Discord

Discord är en plattform där användare kan kommunicera via text, bild, video och ljud med varandra.

Tjänsten skapades av Jason Citron och Stan Vishnevskiy 2015, för att göra det enklare för spelare av onlinespel att kommunicera med varandra. Huvudkontoret finns i San Francisco, USA

Förra året hade Discord 250 miljoner registrerade användare, varav fler än 100 miljoner använder plattformen varje månad.

Discord har också uppmärksammats för att personer från vit makt-rörelsen använde den för att samlas inför attackerna i Charlottesville i USA 2017.