Digitalisering

Meta bygger ”världens snabbaste ai-superdator” – med din data

I höstas presenterade grundaren Mark Zuckerberg den nya inriktningen för Facebook som då bytte namn till Meta – nu presenterar moderbolaget en satsning på en ny superdator. Arkivbild. Foto: Eric Risberg/AP/TT

Meta bygger världens snabbaste dator. En viktig del i konstruktionen är data från miljontals användare på Facebook, Instagram och Whatsapp. ”Allting vi bygger har med människors integritet att göra, folk ska känna sig säkra”, säger Metas kommunikationschef i Sverige till TT.

Publicerad

Den nya datorn, som enligt Meta själva väntas helt färdig till sommaren, kommer vara "världens snabbaste AI-superdator", enligt bolaget.

Projektet har redan pågått i två år och datorn är klar så till vida att den redan tagits i bruk. Bygget förkortas RSC (Research super cluster) och påminner rent fysiskt om en traditionell bild av en serverhall, tanken är att datorn ska "bygga nya och bättre AI-modeller". Meta nämner i ett blogginlägg områden som direktöversättning för människor i grupp som fokusområde. Andra möjliga fördjupningar är inom datorseende, som kan handla om allt från ansiktsigenkänning till upptäckter av cancertumörer eller styrning av robotar i fabriker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här