Samhälle

Merparten av svenska befolkningen har antikroppar mot sars-cov-2

Hög förekomst av antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, hos vuxna i Sverige. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Hög förekomst av antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, hos vuxna i Sverige. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Andelen svenskar som har antikroppar mot coronaviruset är nu uppe i 85 procent. Det visar en analys som gjordes innan spridningen av omikron tog fart på allvar.

Publicerad

Folkhälsomyndighetens senaste undersökning av blodprover gjordes under två veckor runt månadsskiftet mellan november och december, alltså innan den kraftiga ökningen av antalet fall orsakade av omikron.

Och den visar en hög förekomst av antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19, hos vuxna, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

I åldrarna 65-95 år hade 90 procent antikroppar och i gruppen 20-64 år var siffran 95 procent.

Andelen med antikroppar är fortfarande lägre bland barn och unga. I åldern 0-19 år var det 56 procent som hade antikroppar mot viruset.

Störst förändring hos tonåringar

Den största förändringen jämfört med den förra undersökningen, som gjordes i slutet av september, finns hos tonåringar i åldrarna mellan 12 och 15 år. Bland dem hade andelen med antikroppar stigit från 40 till 74 procent.

Samtidigt var det 47 procent i denna grupp som fått en förstavaccindos, vilket nästan ingen fått när den förra mätningen gjordes och rekommendationen om att vaccinera sig hade kommit relativt nyligen, enligt Folkhälsomyndigheten.

"Vi ser att vaccinationerna i åldersgruppen 12 till 15 år resulterat i en förväntad ökning av antikroppsförekomsten. En hög vaccinationstäckning i befolkningen bidrar till att hålla nere antalet fall av allvarlig sjukdom trots den omfattande spridningen av omikronvarianten" säger Andreas Bråve, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten,enligt pressmeddelandet.

Bland tonåringar i åldern 16-19 år, där 74 procent hade vaccinerat sig, hade antikroppsförekomsten ökat till 87 procent. I åldrarna 0-11 år, där vaccination inte rekommenderas, låg förekomsten relativt oförändrad på 30 procent.