Opinion

Medierna missade debatten

Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

I helgen granskade radioprogrammet Medierna (P1) Ny Tekniks bevakning av den energikatalysator som italienaren Andrea Rossi har uppfunnit och som han anser bygger på kall fusion.

Publicerad

Det är bra att radion kritiskt granskar medievärlden, inklusive Ny Teknik.

Att sedan programmet drev tesen att Ny Teknik och vår reporter Mats Lewan marknadsför en kriminell svindlare får vi acceptera. Det är inte lätt att sätta sig in i de teorier som skulle kunna förklara vad som händer i Rossis katalysator, särskilt inte för programmets reportrar, som saknar djupare kunskap om teknik och får lita till vad andra säger om saken.

Detta till skillnad från Mats Lewan, som grundligt studerat de olika teorier som finns kring katalysatorn, han är själv civilingenjör (teknisk fysik) och vet vilka krav man måste ställa på en katalysator som påstås producera energi.

Men den avgörande missen i programmet var att Medierna inte berättade i vilka sammanhang som Ny Teknik har publicerat huvuddelen av rapporteringen kring Andrea Rossi. Nämligen i direkt anslutning till en omfattande debatt på vår webbsida nyteknik.se.

Varje gång som Mats Lewan har rapporterat om nya turer kring energikatalysatorn har debattens vågor gått höga.

Hundratals, och någon gång över tusen, olika kommentarer har nagelfarit och diskuterat rapporterna. Kommentarerna är till sin omfattning många gånger större än våra egna artiklar i ämnet.

De flesta kommentarerna är seriösa och ger nya aspekter.

Det finns bland våra läsare ett stort antal experter som via kommentarerna vill ge andra läsare – och även Ny Tekniks redaktion – mer kunskap och nya infallsvinklar.

Det är styrkan med våra läsare, just att de kan berika vår egen rapportering.

Visst dyker det ibland upp dumdryga anmärkningar och kränkande eller bara saboterande kommentarer.

De värsta rensar vi bort, för kommentarsfältet på nyteknik.se är inte ett ställe där man ventilerar sina aggressioner, utan ett seriöst debattforum.

Så därför bjuder jag in dig, som tidigare inte har diskuterat på våra webbsidor, att bidra med din kunskap och erfarenhet i våra kommentarer. Till glädje och nytta för alla läsare.