Digitalisering

Medieattacken: Rysslandsspåret tonas ned

Hackare är ett av hoten i cybervärlden. Foto: Scanpix
Hackare är ett av hoten i cybervärlden. Foto: Scanpix

Polisen fortsätter att försöka spåra det Twitterkonto som på förhand varnade för lördagens IT-attack mot svenska medier. Samtidigt tonar man ner uppgifterna om spår som leder mot Ryssland.

Publicerad

Polisen fortsätter att försöka spåra det Twitterkonto som på förhand varnade för lördagens IT-attack mot svenska medier. Samtidigt tonar man ner uppgifterna om spår som leder mot Ryssland.

– Det finns förvisso ryska datorer med, men det behöver inte betyda att gärningsmannen finns där. Dessutom finns det många datorer med från andra länder också, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen, till TT.

Det var i lördags kväll som flera svenska medier, däribland Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri, under flera timmar utsattes för attacken där någon eller några använt sig av virussmittade datorer som har fjärrstyrts till att överbelasta sajterna.

– Det är en klassisk överbelastningsattack, man har fått tillgång till en stor mängd smittade datorer runt om i världen. Någon har byggt upp det här så kallade botnätet och någon har nu använt det. Det behöver inte vara samma person, det finns en marknad för sådant här, säger Anders Ahlqvist.

Polisen samlar i nuläget in information från de som drabbades och försöker få hjälp av Twitter för att få kunna identifiera vem eller vilka som ligger bakom kontot där det på förhand varnades för attacken.

Ahlqvist vill inte spekulera i vem eller vilka som kan ligga bakom.

– Det kan vara hela spektrat, från en fientligt inställd stat ner till en tonåring någonstans.

Ingen har tagit på sig skulden för attacken.

– Oftast är det för många som vill ta på sig saker när sådant här händer. I det här fallet har det varit väldigt tyst. Det är lite ovanligt.

TT: Är denna attack över, eller kan det komma mer?

– I den här tweeten fanns information om att det kan komma mer. Nu har det varit lugnt i ett och ett halvt dygn men det betyder inte att det är över. Dessutom, även om den här attacken är över så kommer det komma nya. Är det något man kan vara säker på är det just det.

I dag kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) att bjuda in representanter från svenska mediehus för att diskutera beredskapen inför sådana här attacker. Sofia Olsson Olsén, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, välkomnar en sådan diskussion.

– Det här handlar om vår infrastruktur i samhället, det berör egentligen inte bara media. Vi är så extremt IT-beroende, att kunna ha ett internet som faktiskt fungerar överallt.

– Sedan förstår ju jag att vi, Aftonbladet och Schibsted Sverige, har ett jätteansvar att säkra vårt flöde. Vi är extremt beroende av att kunna informera vid stora nyhetshändelser, fortsätter hon.

Läs mer om helgens cyberattack mot media:

Rysslandsspår tonas ned

Schibsted: Attack från flera håll

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!