Innovation

Med nya vr-headsetet lyckas Facebook äntligen göra något rätt

Oculus Quest har en upplösning på 1600x1440 pixlar per öga. Det är högre än i deras tidigare premiumheadset, Oculus Rift. Foto: Facebook
Oculus Quest har en upplösning på 1600x1440 pixlar per öga. Det är högre än i deras tidigare premiumheadset, Oculus Rift. Foto: Facebook
Handkontrollerna Oculus Touch flankerar det nya headsetet, Quest. Foto: Facebook
Handkontrollerna Oculus Touch flankerar det nya headsetet, Quest. Foto: Facebook
Med Oculus Quest kan användaren röra sig fritt. Foto: Facebook
Med Oculus Quest kan användaren röra sig fritt. Foto: Facebook

KRÖNIKA. Facebook säger att Oculus Quest är starten för nästa generations virtual reality. Och Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö håller med.

Publicerad

Om du är trött på hajpen kring virtual reality heter du förmodligen inte Mark Zuckerberg. Facebook har visat upp sitt nya vr-headset Oculus Quest och har nog faktiskt fog för att påstå att det markerar starten för nästa generations virtuella verklighet.

Det är till att börja med trådlöst. Jo, det finns gott om konkurrenter som redan i dag har trådlösa alternativ. HTC:s Vive Pro är ett exempel. Men det finns en avgörande skillnad: Oculus Quest är dator och headset i ett, medan Vive Pro kräver en extern dator med allt annat än blygsam prestanda. Ändå uppger Facebook att Quest ska klara den typen av spelupplevelser som fram till nu bara fungerat tillsammans med dyr yttre hårdvara.

Och Vive Pro kostar omkring 800 dollar plus åtminstone lika mycket för den dator som ska rita upp vr-miljöerna. Oculus Quest? Det börjar på 399 dollar. Då är hårddisken på futtiga 64 gigabyte, men det är likväl en prisklass som vr-headset av den här kalibern tidigare inte varit i närheten av. Playstation VR går att köpa för omkring 2500 kronor men kan inte ens rita upp en streckgubbe om det inte kopplats till en Playstation 4.

Facebooks Oculus-division har uppenbarligen bestämt sig för att röja så många hinder som möjligt på vägen mot den vr-framtid som alltid känts som en hägring. Fyra sensorer i headsetet tar hand om användarens positionering i vr-miljön, återigen utan behov av externa sensorer. ”Sensorsystemet, kombinerat med gyroskop och accelerometer, uppskattar din huvudposition varje millisekund”, skriver sajten Arstechnica.

Facebook presenterade Oculus Quest på sin årliga Oculus Connect-konferens i den amerikanska staden San José. Och utöver den frihet det innebär att slippa sladdar så talade Mark Zuckerberg också mycket om att Quest har sex frihetsgrader. Det betyder att man, till skillnad från det fristående headset Facebook lanserade ifjol under namnet Oculus Go, kan röra sig fritt i vr-världen. Med Go var man, precis som med Playstation VR, tvungen att stå eller sitta still. Det är verkligen inte fallet med Quest: Facebook uppger att headsetet ska klara positionering på ytor om så mycket som 37 kvadratmeter.

Facebook har inte gjort många glada under det senaste året, men Oculus Quest tycks bli ett lysande undantag.