Populärteknik

Med nya 7.2 tar Nokia upp kampen med Samsung

Nokia 7.2 Foto: Nokia
Nokia 7.2 Foto: Nokia
Nokia 7.2. Foto: Nokia
Nokia 7.2. Foto: Nokia

Två nya modeller med trippla kameror ska stärka Nokias position i mellanklassen. På torsdagen presenteras 6.2 och 7.2 på teknikmässan Ifa.

Publicerad

Samsung må bli omskrivet för sin Galaxy-flaggskepp och sin vikbara telefon, Galaxy Fold. Men det är företagets A-serie – smarttelefoner i mellanklassen – som tycks dra in pengarna. Ett exempel: under andra kvartalet 2019 kom tre av de fem bäst säljande modellerna i Europa från Samsung, och samtliga tillhörde A-serien. Bäst gick det för Samsung Galaxy A50.

Konkurrensen i mellanklassen har blivit tuffare för varje år som går med uppstickare som Xiaomi och budgetalternativ som Google Pixel 3a och 3a XL.

Men HMD Global – vars strategi tycks gå ut på att lansera så många telefoner som möjligt, i så många prisklasser som möjligt, så ofta det bara går – tänker inte ge sig utan en fajt.

Och företagets senaste vapen i den här striden heter Nokia 6.2 och Nokia 7.2. Både presenteras under teknikmässan Ifa i Berlin och båda har, något som än så länge är sällsynt i det här segmentet, trippla kameror på baksidan (placerade i en iögonfallande rund kameramodul).

Som namnen skvallrar om är 7.2 den något kraftfullare modellen, som bland annat stoltserar med ett objektiv på 48 megapixel. Den är också utrustad med hdr-teknik som ska ge bättre bildåtergivning på 6,3-tumsskärmen.

För båda modellerna utlovar HMD Global bättre bilder under dåliga ljusförhållanden, men hur bra det fungerar i praktiken återstår att se.

5g inte aktuellt i nuläget

Nokia 7.2 landar i svenska butiker i slutet av september och ska kosta 299 euro (något pris i kronor är inte annonserat). Då får man stå ut med att Snapdragon-chippet har några år på nacken (det är ett 660) och att prestanda och materialval över lag naturligtvis inte kan mäta sig med betydligt dyrare modeller.

5g är en stark trend just nu i mobilbranschen. Men ingen av de nya Nokia-telefonerna som lanseras på Ifa har stöd för nästa generations mobila nätverk.

– Självklart tittar vi på 5g-teknik. Men det är något som vi får återkomma till vid senare lanseringar, säger Sebastian Kåla, affärschef i Sverige för HMD Global.