Krönikor

McAfee sågar Facebooks kryptovaluta: ”Använd inte skiten”

En av John McAfees många laster. Foto: Peter Ottsjö
En av John McAfees många laster. Foto: Peter Ottsjö
John McAfee intervjuades under Sthlm Tech Fest. Foto: Peter Ottsjö
John McAfee intervjuades under Sthlm Tech Fest. Foto: Peter Ottsjö
Maskerade Hongkong-demonstranter. Foto: Peter Ottsjö
Maskerade Hongkong-demonstranter. Foto: Peter Ottsjö

John McAfee var det exotiska inslaget på teknikmässan Sthlm Tech Fest. Men hans svada om övervakning och kryptovalutor var precis vad vi väntat oss, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö i en krönika.

Publicerad

Det var teknikmässan som hade täckt in allt. Under en fullspäckad dag på Sthlm Tech Fest serverades vi samma gamla evangelium om 5g, artificiell intelligens, augmented och virtual reality.

Vi påtvingades uttjatade löften om klimatsmarta lösningar, såg Furhat-robotar, megalomaniska fintechbolag och försökte att inte snubbla över alla Voi-sparkcyklar.

Vi fick stämma träff med fullt maskerade Hongkong-demonstranter på länk. Peter Carlsson från Northvolt satt förstås i en panelsoffa, vilket får mig att misstänka att man får honom på köpet när man hyr eventmöbler.

Och så var det John McAfee. Antivirusentreprenören bakom företaget som bär hans namn, presidentkandidaten, vapenposören, libertarianen och oraklet från Belize. Uppblåst på en storbildsskärm förkunnade McAfee, som för dagen såg ut som Janne Josefsson, om Janne Josefsson hade varit en pundare, att kryptovalutor är bra, och att allt annat (utom att röka gräs) är dåligt.

”Slavar med fri rörlighet”

Jag lärde mig att jag och alla andra – enprocentarna med lyxjakter och privata flygplan undantagna – är ”slavar med fri rörlighet”. Jag lärde mig också att kryptovalutor som monero och ethereum är motmedlet mot detta moderna slaveri.

– Jag önskar att energin och viljan hos demonstranterna i Hongkong spred sig runt jordklotet. Vi behöver våra egna protester, mot det som sätter oss i virtuella fängelser. Myndigheter som spionerar på allt vi gör, kameror i vartenda fucking gathörn, med artificiell intelligens som övervakar. Vad gör vi gott folk? Vi borde göra det människorna i Hongkong gör.

Senast jag kollade samlade inte demonstranterna i Hongkong bitcoin på hög, men en upplyst man som John McAfee kan förstås hitta samband nästan ingen annan är förmögen till.

– Kryptovalutor betyder att vi kan bli fria. Eftersom allt i dag bygger på traditionella valutor. Dollar, euro. Med apollo, ethereum, monero? Det finns ingen maktkoncentration, ingen som har kontroll. Ta den förbannade kryptonyckeln och lås upp dörren till ditt fängelse. Och snälla, se inte kryptovalutor som bara ett investeringsverktyg.

”Använd inte den skiten”

Behöver jag nämna att myndigheters och storbankers egna initiativ på det här området – som Riksbankens e-krona – får John McAfee att bli på dåligt humör?

– Myndigheter som gör kryptovalutor kommer att övervaka dig i ännu större utsträckning...jag tänker inte använda det, i helvete heller. Gå inte på den bluffen. Facebook säger, ”vi har libra nu”. Använd inte den skiten.

Det finns en älskvärd och punkig attityd i John McAfees haranger, och egentligen är det han säger ju själva orsaken till att bitcoin över huvud taget såg dagens ljus. Ideologin bakom kryptovalutor har alltid handlat om decentralisering av makt.

Men jag vet inte om kryptocommunityt är betjänt av att ha en paranoid miljonär som ständigt och jämt hamnar i klammeri med rättvisan som sitt inofficiella språkrör.

John McAfee tände en cigg och började prata om Donald Trump. Publiken skrattade. Därefter var det dags för lunch.