Digitalisering

Mattesnille ny chef på FRA

Lena Nyberg
Lena Nyberg

Matematikern Lena Nyberg blir ny chef för signalspaningen på FRA. Hon har tidigare arbetat på bland annat Telia och Logica (gamla VM-Data).

Publicerad

Nej. Det blir inte Helena Lindberg, generaldirektör på Myndighetens för samhällskydd och beredskap, som blir chef för signalspaningen på Försvarets Radioanstalt, FRA. Något som flera initierade bedömare tidigare gissat på.
I stället blir det Lena Nyberg, utbildad matematiker vid Uppsala universitet, som ska ansvara för den svenska underrättelseinhämtningen via signalspaning i kabel och i etern.


Beslutet togs i förra veckan men offentliggörs i dag, fredag.


– Hon har under ett års tid varit chef för den tekniska signalspaningen vid FRA, säger pressekreteraren på myndigheten Mattias Lindholm.


Operatörerna på den tekniska signalspaningen snappar upp signaler från bland annat radar, navigerings- och vapensystem.


Lena Nyberg tar nu klivet upp som bas också för den så kallade kommunikationsspaningen, som samlar in underrättelseuppgifter i bland annat telefonsamtal, mejl och andra meddelanden.


Den nya chefen är 44 år och har tidigare arbetat inom it- och telekombranschen i 25 år. Bland annat på det som hette Televerket, senare Telia och Logica (tidigare VM-Data).  Hon tillträder sin nya tjänst  på måndag.

(Kommentera inte längre möjligt p g a missbruk)