Innovation

Materialet är både hårt och mjukt

Amerikanska forskare har hittat en ny typ av materialstruktur som kan växla mellan att vara hårt och mjukt.

Publicerad

Upptäckten består inte i ett nytt material, utan i en geometrisk struktur för ett material skapat av människor. Forskargruppen från Michiganuniversitet i USA presenterar sin materialstruktur i tidskriften Nature Communication.

– Det nya med detta meta-material är att ytan kan skifta mellan hårt och mjukt, säger Xiaoming Mao, biträdande professor i fysik på universitetet till Science Daily.

Ytans hårdhet skiftar när det kommer i kontakt med något annat objekt. Då förändras den geometriska strukturen i materialet på ytan. Men inuti är stukturen densamma, på grund av att egenskaperna är "topologiskt skyddade".

På en videofilm som forskarna har tagit fram går det att se hur ytan förändras.

Enligt forskarna kan den här materialdesignen till exempel användas när man bygger bilar. Material kan då ta hand om en stark yttre påverkan, som vid en bilkrock, utan att materialet tar skada inuti.

– När du kör bil vill du att bilen ska vara hård, för att kunna klara belastningen. vid en krock, vill du att delar av bilen ska bli mjukare för att absorbera kraften från kollisionen och skydda personen i bilen, säger Xiaoming Mao till tidningen.

Han nämner också att cykeldäck kan vara ett användningsområde, där hjulet skulle kunna anpassa sin hårdhet efter underlaget.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!