Digitalisering

Mate X: Här är Huaweis vikbara 5g-mobil

Mate X, Huaweis kaxiga svar på storkonkurrenten Samsungs vikbara mobil Galaxy Fold, Foto: Kalle Wiklund
Mate X, Huaweis kaxiga svar på storkonkurrenten Samsungs vikbara mobil Galaxy Fold, Foto: Kalle Wiklund
Över 100 komponenter används till det gångjärn som fogar de två skärmarna samman, och gör att de kan vikas ihop. Foto: Kalle Wiklund
Över 100 komponenter används till det gångjärn som fogar de två skärmarna samman, och gör att de kan vikas ihop. Foto: Kalle Wiklund
Mate X sida vid sida med Iphone Xs Max och Samsung Galaxy Fold. Foto: Kalle Wiklund
Mate X sida vid sida med Iphone Xs Max och Samsung Galaxy Fold. Foto: Kalle Wiklund

I dag slås portarna upp för Mobile World Congress. Och Huawei ser redan ut att ha stulit showen med Mate X, en supersnabb 5g-mobil. Och just ja – den är vikbar också.

Publicerad

Ett soligt Barcelona håller på att göra sig redo för Mobile World Congress, en av världens största mobilmässor som öppnar i morgon måndag 25 februari. I sedvanlig ordning har flera stora mobiltillverkare, som Samsung och kinesiska Xiaomi, redan visat upp sina nya telefoner innan portarna till mässan har slagit upp.

Huawei vill inte vara sämre. Vid klockan 14:00 svensk tid på söndagseftermiddagen höll den kinesiska tillverkaren en fullsatt presskonferens i centrala Barcelona.

Presskonferensens paradnummer var Mate X, en vikbar smartmobil som är Huaweis svar på storkonkurrenten Samsungs Galaxy Fold, som premiärvisades i onsdags.

”Spänningen var påtaglig bland tech-journalisterna”

Mycket var känt om Mate X redan innan presskonferensen. Ändå var spänningen påtaglig bland de samlade tech-journalisterna innan showen drog igång. Och när Richard Yu, chef för Huaweis konsumentverksamhet, hade avverkat ett gäng andra lanseringar var det många i publiken som satt som på nålar.

Ett sus gick genom publiken när han sedan tog fram den vikbara telefonen.

Mate X är något så ovanligt som en mobiltelefon med två skärmar: en på framsidan, och yttligare en på baksidan. Mate X kan sedan vikas ut, lite som när man öppnar en bok, och bildar då en phablet-telefon med superhögupplöst oled-skärm på 8 tum.

Väl utvikt har telefonen en fyrkantig form med det ovanliga bildsnittet 8:7 1, och en profil som mäter 5,4 millimeter där mobilen är som tunnast. Hopvikt är Mate X 11 millimeter tjock.

Här är specifikationerna för skärmarna på Mate X:

  • Skärm 1 (huvudskärm): 6,6 tum, 2480 x 1148 bildpunkter.
  • Skärm 2: 6.4 tum, 2480 x 892 bildpunkter.
  • Utvikt skärm: 8 tum, 2480 x 2200 bildpunkter

Mate X kan köra flera appar sida vid sida

Väl utvikt går det att köra två appar intill varandra på Mate X:s åttatums-skärm. Fördelen med det, enligt Huawei, är den förbättrade möjligheten till multitasking. Det är exempelvis möjligt att ha fotogalleriappen öppen på ena sidan av skärmen, och mejlappen på en andra.

När du skriver ett mejl på den vänstra sidan av skärmen, går det sedan att dra in bilder direkt i brevet från galleriappen på högersidan.

Rickard Yu, påtagligt uppspelt av uppmärksamheten som Mate X skapar, pratade en lång stund om vilken utmaning det har varit för det kinesiska bolaget ingenjörer att ta fram den motsvarighet till ett gångjärn som används när telefonen viks ihop.

Det tog tre år innan man hittade en lösning, och slutresultatet innehåller över 100 komponenter med mekaniska delar.  Designen kallas ”Falcon Wing” – falkvinge. Utmaningen har varit att lyckas skapa en konstruktion där det inte uppstår ett glapp mellan skärmarna när telefonen viks ihop. Exakt hur Huawei har lyckats med detta avslöjades inte, men det är helt uppenbart ett stycke imponerande ingenjörskonst.

En fråga som dock dyker upp är hur pass stryktålig skärmen är, med tanke på att oled-panelen måste klara av att böjas. Löftet från Richard Yu är att Mate X ska mäkta med att vikas ihop över 100 000 gånger utan att gå sönder.

Inuti Mate X finns två batterier med en sammantagen kapacitet på 4 500 milliamperetimmar, mAh. Ladd- och dataöverfingskabel ansluts via en usb c-port i det enda hörnet av telefonen. Mate X är dessutom utrustad med 8 gigabyte i ram, och ett lagringsmine på 512 gigabyte.

Supersnabbt 5g-modem

Under evenemanget delade Richard Yu gång på gång ut tjuvnyp till rivalerna Apple och Samsung, som nyligen lanserade en vikbar telefon. Det starkaste argumentet, enligt Yu, handlar om 5g-kompatablitet.

Mate X är utrustad med Huaweis egenutvecklade mobilchipp Kirin 980 och 5g-modemet Balong 5 000. På lågfrekvensband under 6 gigahertz ska det nya Balong-modemet kunna nå hastigheter upp till 4,6 gigabit per sekund.

Över millimetervågor sägs topphastigheten vara 6,5 gbps. Detta gör Mate X 10 gånger snabbare än dagens 4g-mobiler, var budskapet från Huawei. Balong 5000 har dessutom stöd för 2g, 3g, 4g och 5g på samma chipp, samt stöd för icke fristående och fristående 5g-standarder.

Priset, då? Ja, föga förvånande är Mate X ingen billig telefon – snarare tvärtom. Kostnaden ligger på 2 299 euro, vilket motsvarar drygt 24 000 kronor. Enligt Richard Yu kommer Mate X att nå den globala marknaden ”under det andra halvåret av 2019”.

Huawei-toppen är inte mer precis än så, men säger att det har att göra med operatörernas utrullning av 5g-nätverk i de olika länderna.

Rättelse: Mate X ska klara av att vikas ihop 100 000 gånger, inte 10 000 gånger som vi skrev i en tidigare version av artikeln.

Fakta: Mate X

Skärm 1 (huvudskärm): 6,6 tum, 2480 x 1148 bildpunkter.
Skärm 2: 6.4 tum, 2480 x 892 bildpunkter.
Utvikt skärm: 8 tum, 2480 x 2200 bildpunkter.
Operativsystem: Android.
Minne: 8 gigabyte.
Lagringsminne:  512 gigabyte.
Kamera: 3 kamerasensorer med Leica-optik.
Chip: Kirin 980 med 5g-modemet Balong 5 000.
Pris: 2 299 euro, motsvarande drygt 24 000 kronor.
Släpps:
Från andra hälften av 2019, beroende på marknad.