Digitalisering

Mario hoppar till Iphone

För bara fem år sedan hade det framstått som otänkbart: Super Mario på en Iphone. Men i går kväll gick Nintendos världsberömde designer Shigeru Miyamoto upp på Apples scen.

Publicerad

Texten har uppdaterats. Sedan debuten på NES (Nintendo Entertainment System) i mitten av 80-talet har Super Mario sällan sprungit eller hoppat på andra plattformar än Nintendos egen hårdvara. Ikonen har varit affischnamn för allt från Game Boy till Wii. Men i takt med att smarta telefoner börjat dominera marknaden för portabla spel har Nintendos aktieägare i flera år krävt att den japanska speljätten börjar lansera sina aktade varumärken på Ios och Android.

Läs mer:

På Apples presentation av nya telefonmodellerna Iphone 7 och Iphone 7 Plus demonstrerade Shigeru Miyamoto Super Mario Run. Spelet tycks tillhöra den på telefoner så populära kategorien "endless runners": Mario springer automatiskt över skärmen och spelaren hjälper honom att hoppa.

- Du kan spela det med en hand om du vill, proklamerade Miyamoto.

Men till skillnad från många andra "endless runner"-spel tillkommer inga dolda avgifter ju mer man spelar: användaren betalar vid ett tillfälle för att få tillgång till hela Super Mario Run.

Läs mer:

Det var för övrigt inte den enda nyheten med Nintendo-koppling på Apples presentation. Studion Niantic berättade att de just nu förbereder en version av sensationen Pokémon Go till Apples smarta klocka, Watch.

Till spelsajten Kotaku bekräftar Nintendo att spelet även kommer till Android vid ett senare tillfälle.