Startup

Manomotion: Skapar framtidens mus – med mobilen

Manomotion har utvecklat en teknik för att supersnabbt skapa 3d-modeller av dina händer med hjälp av en mobilkamera. Målet är att ta fram nästa generations datormus.

Publicerad

År 2025 kommer spel och appar för virtuell verklighet, vr, och förstärkt verklighet, ar, att omsätta nära 290 miljarder kronor, förutspår Goldman Sachs. Ett bolag som siktar på att få en del av den kakan är Manomotion, som riktar sig mot industrin för mobil vr och ar.

Läs mer: Hela 33-listan

Företaget har tagit fram en avancerad programvara för att spåra dina hand- och fingerrörelser med stor precision med en mobilkamera. Programmet kan använda datan för att skapa 3d-modeller av händerna i realtid.

Målet är att tekniken ska kunna ersätta dagens handkontroller och datormöss som används till vr-program. I stället för att trycka på fysiska knappar kommer spelare kunna se 3d-modeller av sina riktiga händer i vr-världen, och använda dessa för att flytta på spelpjäser eller klicka sig fram i menyer.

– Vi är övertygade om att den här tekniken kan förbättra hur människor interagerar med all form av teknik, säger Daniel Carlman, vd och medgrundare.

Världspremiären för Manomotions teknik skedde på VRX-konferensen i USA i december 2016. Sedan dess har bolaget ställt ut på andra stora mässor som Ces i Las Vegas och mobilmässan i Barcelona. Parallellt med att man uppvaktar branschen, arbetar företaget också med att ta fram ett software developer kit, SDK. Tanken är att till exempel apputvecklare ska kunna använda programvaran för att bygga in handspårningen i sina program.

– Vår huvudfokus är mobilbranschen, och där för vi samtal med flera aktörer. Men vi ser också intresse från till exempel bilindustrin och robotikbranschen, som är nyfikna på hur vår teknik kan göra robotar lättare att använda.

Manomotion

Gör: Gestigenkänning med mobil teknik.

Ort: Stockholm och Palo Alto.

Startår: 2015.

Anställda: 13.

Finansiering: 2 miljoner dollar, drygt 17 miljoner kronor, från privata affärsänglar, KTH Holding samt grundarna.

Omsättning 2016: 0 kr.

Huvudägare: Grundarna Shahrouz Yousefi, Daniel Carlman, Haibo Li och KTH Holding.