Digitalisering

Maktkampen om Skolplattformen fortsätter: ”Välriktat sabotage”

Skolplattformen har mött hård kritik. Foto: Janerik Henriksson/TT
Skolplattformen har mött hård kritik. Foto: Janerik Henriksson/TT
Öppna skolplattformen, utvecklad av föräldrar. Foto: Skärmdump.
Öppna skolplattformen, utvecklad av föräldrar. Foto: Skärmdump.
Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus
Christian Landgren är en av de föräldrar som tagit fram den nya skolappen. Foto: Samuel Unéus

Snart två månader efter att en grupp missnöjda föräldrar släppte sitt eget alternativ till Skolplattformen pågår en katt-och-råtta-lek mellan Stockholms stad och föräldrarna. Men snart kan avgörandet komma från två tunga instanser.

Publicerad

Ny Teknik har avslöjat att Stockholms stad har låtit en säkerhetslucka i sitt it-system ligga öppen i flera månader – trots larm om att det gör att känsliga personuppgifter kan komma i orätta händer.

Samtidigt har stadens utbildningsförvaltning motarbetat föräldrainitiativet Öppna skolplattformen eftersom man är osäker på om appen hanterar personuppgifter.

Under de senaste veckorna har staden riktat in sig på att ta bort Öppna skolplattformens tillgång till informationen på stadens it-system för skolor och förskolor, Skolplattformen.

– Det är välriktat sabotage. Det kan handla om att byta namn på en variabel, vilket inte har något syfte förutom att störa ut oss, säger Christian Landgren, en av de programmerande föräldrarna bakom Öppna skolplattformen.

Konkret kan det handla om att en header – alltså ett stycke kod som Öppna skolplattformen refererar till i sin app – får en siffra i slutet på sitt namn, så att den öppna skolplattformen måste ändra i sin kod för att kunna referera till headern. En katt-och-råtta-lek i koden alltså.

It-chef Annmarie Taylor på Stockholms stads utbildningsförvaltning har förståelse för att det upplevs som att de saboterar.

– Om jag hade varit den öppna skolplattformen hade jag nog upplevt det så, men från stadens perspektiv handlar det om att vi har ett ansvar för att försvåra för obehöriga att komma åt personuppgifter, säger hon.

Väntar på besked från myndigheten

När Stockholms stad via it-konsultbolaget Tietoevry har gjort ändringar i sin kod har det tagit någon eller några timmar för Öppna skolplattformen att ändra i sin kod, så att appen sedan har fungerat. Och så här har det hållt på under de senaste veckorna.

– Det är inte ett hållbart sätt att arbeta. De har inte ens talat om för oss varför de saboterar för oss, säger Christian Landgren.

Stockholms stad genomför en utredning av Öppna skolplattformen och huruvida de har laglig rätt att få tillgång till deras API. Just nu väntar staden på ett besked från Integritetsskyddsmyndigheten IMY för att kunna slutföra den.

– Grundidén med appen är spännande. Men fram till dess att vi får ett besked måste vi ta ansvar och skydda personuppgifterna, säger Annmarie Taylor.

När kommer ni att ha ett svar?

– Vi hade hoppats att vi redan skulle ha ett. Vi har försökt få IMY att prioritera vårt ärende, men fått till svar att vi har vår plats i kön.

Kärnfrågan är hur den öppna skolplattformen behandlar personuppgifter, vilket de själva hävdar att de inte gör.

– Källkoden är öppen, så om de är oroliga är det bara att titta, säger Christian Landgren.

Han har hela tiden hävdat att appen fungerar precis som en webbläsare, och alltså inte hanterar några personuppgifter.

Annmarie Taylor är inte lika övertygad.

– När vi har gjort våra säkerhetsåtgärder har vanliga webbläsare fortsatt fungera, men inte deras app. Det tyder på att de gör någon slags behandling av informationen, även om de kanske inte hanterar den. Hur det här fungerar är en av de saker vi behöver utreda, säger hon.

Bad föräldrarna att ta bort appen

Samtidigt har några av personerna bakom Öppna skolplattformen begärt ut dokumentationen för skolplattformens API, alltså det gränssnitt där skolplattformen kommunicerar med andra enheter. Utbildningsförvaltningen har inte velat lämna ut det med hänvisning till att det kan röja personuppgifter. Beslutet har överklagats till kammarrätten.

I fredags, den 26 mars, bad Stockholms stad föräldrarna att ta bort sin app i väntan på klarare besked om vad som gäller.

– Vi vill att vi ska få svar dels från IMY och dels från kammarrätten. Fram till dess skulle vi vilja att de inte publicerar sin app, säger Annmarie Taylor.

Bara att frågan ställs är problematiskt, tycker Christian Landgren.

– Det kan bryta mot förvaltningslagen, som säger att staden ska underlätta för företagande och medborgare att delta i demokratiska processer, säger Christian Landgren.

Så ni kommer inte att ta bort er app?

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi kommer att fortsätta den här märkliga leken med skattepengar där vi tar ansvar och de agerar ganska barnsligt, säger Christian Landgren.