Populärteknik

Mäktiga bilder inifrån orkanen Dorian

Bilden Garrett Black publicerade på Twitter visar stadioneffekten. Foto: Hurricane Hunters
Bilden Garrett Black publicerade på Twitter visar stadioneffekten. Foto: Hurricane Hunters
Även NOAA:s orkanjägare fångade stadiumeffekten på bild. Foto: NOAA
Även NOAA:s orkanjägare fångade stadiumeffekten på bild. Foto: NOAA
Radarbild visar hur NOAA:s WP-3D Orion-plan är mitt i orkanens öga. Foto: NOAA
Radarbild visar hur NOAA:s WP-3D Orion-plan är mitt i orkanens öga. Foto: NOAA

Sällsynt ”stadioneffekt” när orkanjägare visar sina bilder av Dorians öga. Senare i veckan drar orkanen in över delar av den amerikanska östkusten.

Publicerad

Medan invånarna på Bahamas flyr orkanen Dorian har meteorologen Garrett Black flugit rakt in i den. Black tillhör 53rd Weather Reconnaissance Squadron, ett flygförband som sorterar under den amerikanska försvarsmakten. Förbandet kallas ofta hurricane hunters, orkanjägarna.

Under söndagen publicerade Garrett Black en bild på Twitter, med bildtexten ”inuti ögat på orkanen Dorian”. Som kategori 5-klassad orkan ger Dorian den så kallade stadioneffekten, där orkanögats väggar påminner om vita fluffiga läktare. Stadioneffekt kan uppstå om orkanen är tillräckligt stark.

Black, och övriga med på uppdraget, flög i en WC-130J Super Hercules. Förbandet aktiverades redan under Andra världskriget, 1944, och utgår idag från flygbasen Keesler i delstaten Mississippi.

Målet med de riskabla uppdragen är att samla in väderdata som kan ge underlag åt den amerikanska orkanmyndigheten NHC:s prognoser.

Även ett annat förband med orkanjägare, som hör till National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), har publicerat bilder i sociala medier under helgen som gått. Där användes ett Lockheed WP-3D Orion, ett specialbyggt flygplan som går under smeknamnet Kermit. Farkosten är en variant av P-3 Orion, men modifierad för att samla in väderdata. Det är till exempel utrustat med en fallskärmssond, med vilken det går att mäta bland annat lufttryck inuti ögat.

Dorian har orsakat stor förödelse

Orkanen Dorian har än så länge orsakat stor förödelse på Bahamas, med svåra översvämningar, avslitna tak och upp till sju meter höga vågor. Tidiga rapporter gör gällande att flera människor mist livet. Enligt prognosen ska Dorian nå de amerikanska delstaterna Georgia och North och South Carolina senare i veckan.

Vindhastigheten sägs vara mellan 80-100 meter per sekund (288-360 kilometer i timmen). Enligt SMHI klassas vindar som orkan redan vid 32,7 meter per sekund. Vid de hastigheterna rör det sig om en kategori 1-orkan. Kategori 5 är den högsta klassen och kräver en minsta vindhastighet på 69,3 meter per sekund.