Populärteknik
Magnetiskt nät fångar rymdskrot

En japansk satellit ska samla rymdskrot i ett gigantiskt nät som sedan förbränns i jordatmosfären.
Alla som sett biosuccén Gravity vet vilka katastrofer som kan orsakas av skrot som okontrollerat kretsar runt jorden. Filmen är visserligen science-fiction men faran med rymdskrot är högst reell. FN har exempelvis uppmanat alla länder med rymdverksamhet att stoppa nedskräpningen för att bevara miljön i rymden för framtida verksamheter.
Såväl myndigheter som företag har under senare år presenterat mer eller mindre fantasifulla idéer om hur problemet ska lösas.
Ett av förslagen som presenterades 2011 kommer från den japanska rymdstyrelsen Jaxa som nu ska skicka upp ett 700 meter långt nät i rymden i slutet av februari för att fånga in rymdskrot i en test av sin metod för renhållningsarbetet, skriver Extreme Tech.
Om den och följande tester går som planerat hoppas Jaxa att senare kunna sända upp ett tio kilometer långt nät för skrotinsamling.
Nätet som ska sändas upp nästa månad är tillverkat av aluminium och rostfritt stål där en elektrisk ström flyter. Den genererar ett magnetfält som gör att nätet och rymdskrotet dras mot varandra. Då kan skrotet fångas in och när nätet är fullt ska det sänkas ner mot jorden och brinna upp i atmosfären.
En svaghet med den japanska metoden är att den nedfärden kan ta upp till ett år. Det finns även en risk att nätet fångar in satelliter som används.
En skeptiker till nätfisket är rymdingenjören Hugh Lewis vid University of Southampton i Storbritannien.
- Allt fler organisationer presenterar förslag om hur rymdskrotet ska kunna avlägsnas utan att ta hänsyn till riskerna, säger han till New Scientist.
- Jag anser att idéerna ska genomgå en internationell granskning innan de sätts i drift.
Bland de förslag som tidigare presenterats finns infångande med harpuner, beskjutning med laserkanon och små så kallade picosatelliter som fångar skrot med en gripklo.
Det rymdskrot som cirkulerar runt jorden består av förbrukade raketsteg, gamla satelliter och fragment från krockar och explosioner.
För att förhindra kollisioner mellan dessa objekt och rymdfarkoster som används och planeras håller Nasa koll på omkring 20 000 föremål som är större än fem centimeter. Men det finns minst 500 000 fragment som är mindre än så och det kan räcka med ett centimterstort objekt för att förstöra en satellit, skriver New Scientist.