Populärteknik

Maglev-tekniken ger skjutdörrar som glider upp utan skena

Är husets skjutdörrar tröga? Hover Door använder maglev-teknik med permanentmagneter för att få dem att sväva.

Publicerad

Kan man göra husets skjutdörrar ännu lyxigare? Svaret är ja. För att ge dem det rätta glidet har utvecklare i Kalifornien tagit till en högteknologisk lösning.

Nu presenterar Hover Door skjutdörrar med maglev-teknik. Systemet ska vara det första i världen. Enligt bolaget är fördelarna många. De hävdar att deras skjutdörrar glider tystare och kräver mindre ansträngning att öppna och stänga jämfört med konventionella lösningar. Det skriver New Atlas.

Det ska dock läggas in en liten brasklapp här. Det finns redan dörrsystem med magnetisk levitation, men då har man som regel använt elektromagneter – till skillnad från Hover Door som utgår från permanentmagneter.

Företaget säger att de kan bygga dörrar i glas, trä eller vad kunden nu vill använda. Det går även att välja om man vill ha skena vid golvet för att stänga till, eller om man önskar att dörren ska ”sväva” utan synliga skenor.

Ännu så länge har Hover Door den amerikanska marknaden för ögonen, men de hoppas på att bolagets teknik även ska kunna gå på export.

Frågan som kvarstår är vad det kommer att kosta? Permanentmagneter innebär att materialkostnaden om man skulle använda sällsynta jordartsmeteller blir hög. Hur mycket är det värt att slippa rensa skräp ur de gamla dörrarnas glidspår?