Innovation

Lucy sov troligtvis bland träden

Rekonstruktion av Lucy, till vänster, och en annan Australopithecus afarensis-individ, kallad Lucien. Foto: SPL / IBL Bildbyrå
Rekonstruktion av Lucy, till vänster, och en annan Australopithecus afarensis-individ, kallad Lucien. Foto: SPL / IBL Bildbyrå

Den berömda förmänniskan Lucy tillbringade minst en tredjedel av sin tid bland träden, visar ny forskning.

Publicerad

Vår 3,2 miljoner år gamla anmoder, vars fossiliserade skelett hittades i Etiopien 1974, tog sig antagligen framåt lika mycket som en schimpans som en nutida människa, enligt amerikanska forskare som publicerar sina rön i PLOS One.

Genom att scanna Lucys skelett med en kraftig maskin, som kan ta sig igenom de minerallager som täcker hennes kvarlevor, har forskarna fått fram 35 000 högupplösta bilder. Genom att analysera hennes vänstra lårben och hennes två armar, har forskarna upptäckt att armarna var välbyggda och starka, liknande dem som trädklättrande schimpanser har.

– Det är ett väletablerat faktum att skelettet svarar på belastning under livet, och byggs upp för att stå emot hög belastning och bryts ned när belastningen minskar, säger John Kappelman, professor vid University of Texas och en av huvudförfattarna till studien.

Samtidigt var Lucys ben relativt svaga, och inte väl anpassade för att klättra eller gå. Kombinationen av upptäckterna innebär att forskarna tror att Lucy antagligen sov i träden för att undvika rovdjur och använde sina armar för att ta sig mellan träden.