Digitalisering

Lovade bort sitt barn mot gratis wifi

Var försiktig när du använder gratis wifi, tycker säkerhetsföretaget. Foto: Colourbox
Var försiktig när du använder gratis wifi, tycker säkerhetsföretaget. Foto: Colourbox

När läste du senast igenom ett användaravtal? Här är några som gav bort sina barn i utbyte mot gratis wifi.

Publicerad

Handen på hjärtat: Det här med att grundligt läsa igenom användaravtal för gratis internet är väl inte riktigt vår vanligaste sysselsättning. Hur illa det är ställt tog it-säkerhetsbolaget F-Secure reda på i en undersökning i London.

Företaget satte upp en hotspot med gratis wifi i ett populärt affärsområde i staden. På 30 minuter anslöt sig 250 enheter till nätverket, varav 33 personer använde wifi:t till bland annat att skicka mejl.

Problematiken? I användaravtalet fanns en paragraf som innebar att de lovade bort sitt förstfödda barn eller mest älskade husdjur i utbyte mot tillgång till nätverket. Dessutom kunde företaget ladda ner användarnas internettrafik, 32 megabyte data samlades in.

Forskarna kunde dessutom inte bara läsa texten, utan även mottagarnas och sändarnas adresser och lösenord till mejlen.

– Vi gillar alla att använda fria nätverk för att spara på trafik- eller roaming-avgifter. Men vårt experiment visar att det är alltför lätt för vem som helst att sätta upp en hotspot, ge den ett trovärdigt namn och sedan spionera på användares internetaktivitet, säger Johan Jarl säkerhetsexpert på F-Secure i ett pressmeddelande.

Lärdomen: Var försiktig med att ansluta dig till trådlösa nätverk, framförallt på allmänna platser med mycket folk i rörelse. Använd wifi-säkerhet.

Och läs användaravtalet.