Populärteknik

London kan få högsta trähuset

Det 300 meter höga trähuset i London ska ha över 1 000 bostäder. Foto: Cambridge University
Det 300 meter höga trähuset i London ska ha över 1 000 bostäder. Foto: Cambridge University

Ett hus byggt av trä i London kan bli sex gånger högre än världens just nu högsta trähus som finns i Norge.

Publicerad

Forskare vid Cambridge University i England har tillsammans med arkitekter och ingenjörer presenterat världens högsta trähus för Londons borgmästare.

Förslaget är en 300 meter hög skyskrapa med 80 våningar som med sina sidobyggnader ska få över 1 000 bostäder vilket är en stor bristvara i centrala London, skriver universitetet

Om huset byggs blir det med råge världens högsta trähus och sex gånger högre än nuvarande rekordhållare ”Treet” med sina 14 våningar fördelade på 51 höjdmeter som finns i norska Bergen.

I konceptstudien som gjorts har forskare tillsammans med arkitekter och byggnadstekniker konstaterat att huset är fullt möjligt att bygga vilket krävt en ny förståelse för olika nya byggnadsmetoder.

En målsättning med projektet är att utveckla nya designkoncept som inte ska vara kopior av de som används för att bygga konventionella höghus i stål och betong.

Forskarna hävdar även att trähus möjliggör en arkitektur som skapar en vackrare, mer avslappnad och sällskaplig stadsupplevelse.

En vanlig uppfattning är att brandrisken är större för ett trähus vilket kan skapa oro hos potentiella invånare. Men enligt Cambridge University erbjuder deras föreslagna byggnad en brandsäkerhet som till och med kan vara större än den i hus byggda av stål och betong.