Populärteknik

Ljudterror mot unga får kritik

Reklam för apparaten från tillverkaren
Reklam för apparaten från tillverkaren
Ljudmaskinen
Ljudmaskinen

Barnombudsmannen i England fördömer en apparat som sänder ut plågsamma ljud som bara kan uppfattas av unga människor. Den används på tusentals ställen för att skrämma bort ungdomar från köpcentrum, järnvägsstationer och andra populära mötesplatser.

Publicerad

"Mosquito ultraljud tonårsskrämmare är lösningen på det eviga problemet med oönskade samlingar av ungdomar och tonåringar i köpcentrum, runt affärer och andra platser där de orsakar problem".

Exakt så marknadsförs en apparat från det engelska företaget Compound Security Systems.

Men apparaten som installerats på över tre tusen platser i England fördöms kraftfullt av Sir Albert Aynsley-Green som är "Children´s Commissioner for England". Alltså en motsvarighet till den svenska Barnombudsmannen.

Mosquito sänder ut kraftiga ljudpulser kring frekvensen 17 kilohertz som vanligtvis inte kan uppfattas av personer äldre än 25 år.

– Du kan ignorera ljudet en kort stund men efter fem minuter börjar det bli irriterande, säger Simon Morris som är affärschef för Compound Security Systems, till Times Online.

Enligt företaget har apparaten, som kostar omkring sju tusen kronor, köpts in av såväl affärsinnehavare, polisen och lokala myndigheter.

– De här apparaterna är diskriminerande och angriper alla barn och unga människor, inklusive spädbarn, oavsett om de uppför sig väl eller inte, säger Sir Albert Aynsley-Green till Times Online.

För att få stopp på användandet och verka för ett förbud har barnombudsmannen dragit igång kampanjen "Buzz Off" som har en egen webbplats.

Där kan besökare bland annat rapportera var öronplågarna finns någonstans och driva opinion mot Mosquito.

Enligt tillverkaren orsakar apparaten inga skador och är helt laglig. Företaget anser dessutom att det är de som nu motarbetar tonårsplågaren som diskriminerar.

– De är inte villiga att ta hänsyn till offren för asocialt beteende, säger Simon Morris.

Men ett gäng engelska ungdomar har nu tagit tekniken från Mosquito för att utnyttja den för egna syften.

De har helt enkelt gjort ringsignaler av högfrekventa ljud för mobiler. Men inte för att skrämma iväg eller plåga någon.

Ringsingnalerna ska istället användas i exempelvis klassrum för att kringgå förbud mot mobiler.

När det ringer är förhoppningen att den gamla läraren framme vid katedern inte ska höra något.

Och namnet på webbplatsen där de högfrekventa ringsignalerna kan laddas hem gratis är självfallet "The Mosquito Ringtone".

Som service erbjuder ringtonsmakarna olika signaler som är frekvensanpassade för den aktuella lärarens ålder i spannet från 30 till 60 år.