Digitalisering

Leksak bakom billig holografisk video

Med hjälp av sensorenheten till Microsofts Xbox Kinect har amerikanska forskare skapat den snabbaste holografiska videon någonsin.

Publicerad

Forskare vid amerikanska MIT Media Lab har visat att det går att skapa holografisk video med förhållandevis enkla medel. För själva filmandet har de använt sig av Microsofts sensorenhet till spelplattformen Kinect som använder kameror och infrarött ljus för att fånga rörelser i 3D.

Med hjälp av Kinectssystemet kunde forskarna skapa 15 holografiska bilder per sekund, den snabbaste holografiska videon hittills enligt forskarna som hoppas kunna öka bildhastigheten ytterligare.

Kinect-systemet användes för att registrera ljusintensitet och avstånd till kameran i varje pixel. Bilderna skickades sedan över internet till en pc med tre grafikprocessorer. Där räknades bildinformation om till så kallade diffraktionsmönster.

Videon kunde sedan spelas upp på en speciell holografisk skärm, utvecklad vid MIT.

Systemet visades upp för första gången i helgen vid en konferens i San Fransisco med en berömd scen ur en Star Wars-film där prinsessan Leia skickar ett nödrop i from av ett hologram till Obi-Wan Kenobi.