Samhälle

Lavinartad smittspridning i Nordkorea – Kim Jong-Un kritisk

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen. Foto: KCNA/AP/TT
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un uppges besöka ett apotek i Pyongyang på söndagen. Bilden kommer från nordkoreanska regeringen. Foto: KCNA/AP/TT

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har mobiliserat militären för att kontrollera coronautbrottet i landet, som nyligen bekräftade sitt första covidfall. 50 personer uppges ha avlidit och över en miljon drabbats av feber.

Publicerad

Under måndagen har ytterligare åtta personer dött och nästan 400 000 fler drabbats av feber, säger Nordkoreas hälsomyndigheter. Det innebär att antalet sjuka ökat lavinartat på bara några dagar. Totalt sägs runt 1,2 miljoner ha insjuknat och 50 ha avlidit sedan utbrottets start.

Det är oklart om alla drabbade verkligen har covid. Experter bedömer att Nordkorea inte har den kapacitet som krävs för att masstesta för sjukdomen och landet har bara bekräftat att en av de som avlidit har varit smittad.

”Ren lögn”

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Cho Han Bum, analytiker vid institutet för koreansk återförening i Seoul, säger att Nordkoreas febersiffror verkar vara en "ren lögn".

– Nordkorea säger att runt 390 000 personer insjuknade men att bara åtta dog senaste dygnet, medan Sydkorea (i söndags) rapporterade 25 000 nya fall och 48 dödsfall, säger han.

Nordkorea bekräftade sitt första fall av coronaviruset den 13 maj varpå Kim Jong-Un utlyste en nationell nedstängning. Spridningen kan ha accelererat i landet i samband med en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang den 25 april.

Det finns en oro för hur coronaviruset kan drabba det slutna landet med 26 miljoner invånare, där vaccinationsgraden tros vara låg och vårdsystemet är bristfälligt. Det främsta vapnet mot pandemin tros vara att isolera människor. Tidigare har statliga medier rapporterat att 1,3 miljoner människor, bland annat lärare och läkarstudenter, mobiliserats för att söka efter personer med febersymptom och se till att de sätts i karantän.

Kritiserar myndigheter

Landets ledare Kim Jong-Un ska vid ett möte på söndagen ha kritiserat myndigheter som varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid, och landets apotek har fått order om att hålla öppet dygnet runt.

Sjukvårdare vid militären har satts in i Pyongyang för att hjälpa till med läkemedelslogistiken, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

Sydkorea och Kina har erbjudit hjälp, men inte hört något från sin granne än.

Vaccin mot covid-19 i Nordkorea

Nordkorea har via det internationella vaccinsamarbetet Covax fått flera erbjudanden om vaccin – både doser av Astra Zeneca och av kinesiska Sinovac.

Landet har dock tackat nej – troligtvis på grund av tveksamheter kring dess effektivitet och ovilja att acceptera övervakningskrav.

Nordkoreas vårdsystem beskrivs vara i sönderfall och sakna nödvändiga mediciner och utrustning. Landet saknar dessutom de kylanläggningar som krävs för både Pfizers och Modernas varianter.

Källa: AP, AFP