Opinion

”Låt husägarna kvitta för hela året”

Foto: Bengt Stridh

DEBATT. Alla som producerar egen el borde få kvitta mot den egna förbrukningen, men inte bara månadsvis utan årsvis. Först då kan man räkna hem lite större investeringar, skriver Svante Axelsson Naturskyddsföreningen och Joacim Olsson Villaägarnas Riksförbund.

Nettodebitering kan bli en pusselbit för att stimulera investeringar i ett hållbart energisystem och regeringen utreder just nu frågan. Men för att nettodebiteringen ska få verklig effekt även för mindre användare såsom småhusägare, är det avgörande att kvittningen sker årsvis och inte månadsvis.

Elmarknaden präglas idag av koncentration, med ett fåtal mycket stora företag som dominerar kraftproduktionen. Trots en politisk samsyn om att fler kraftproducenter skulle minska jättarnas dominans och marknadsmakt, har konkreta reformer lyst med sin frånvaro. Rätt utformat kan ett system med nettodebitering stimulera hushållen att investera i egen el, vilket både hjälper miljön och privatekonomin, och erbjuder konsumenterna en väg ut ur oligopolet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här