Populärteknik

Laser skickar video från rymden

Lasersändaren på rymdstationen låstes vid mottagaren på jorden via en laserstråle från ett observatorium i Kalifornien. Foto: Nasa
Lasersändaren på rymdstationen låstes vid mottagaren på jorden via en laserstråle från ett observatorium i Kalifornien. Foto: Nasa

En videoöverföring via laser från den internationella rymdstation till jorden blev nästan 200 gånger snabbare än med traditionella metoder för datakommunikation i rymden.

Publicerad

Nasa har framgångsrikt testat att använda laser för att sända data från rymden till jorden. Jämfört med att använda traditionell radiokommunikation blev överföringshastigheten 170 gånger snabbare, skriver den amerikanska rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

I projektet som heter Optical Payload for Lasercomm Science, OPALS, har en laserutrustning monterats i den internationella rymdstationen ISS. Med den sändes en 30 sekunder lång högupplöst video till en mottagare i Kalifornien. Överföringen gjordes med datahastigheten 50 megabit/s och tog 3,5 sekunder. Med en radiobaserad datalänk hade överföringen tagit mer än tio minuter, skriver Nasa.

Den stora svårigheten är att hålla laserstrålen riktad mot mottagaren på jorden när ISS rusar fram med en hastighet på omkring 28 000 km/h.

Det kan liknas med att rikta en laserpekare mot änden av ett hårstrå på tio meters avstånd och hålla strålen på plats under en promenad, skriver Nasa.

För att uppnå den precisionen "låstes" sändaren på ISS till mottagaren på marken med hjälp av en laser som riktades mot rymdstationen från Table Mountaion Observatory i Kalifornien.

Den framgångsrika dataöverföringen ses som ett viktigt steg i utvecklingen av den snabbare dataöverföring från rymden som krävs för att hålla jämna steg med den ständigt ökade mängden data som sänds från rymdbaserade vetenskapliga instrument.

Enligt Nasa kan lasertekniken utvecklas till att kunna sända data upp till tusen gånger snabbare än med dagens radiobaserade överföringsmetoder.

Tekniken kan även få en kommersiell användning då tv-bolag kan sända video med mycket högre upplösning än vad dagens kommunikationssatelliter klarar av. Nasa räknar även med att tekniken kan bli viktig för kommunikationen med fordon som i framtida expeditioner ska placeras på Mars.