Populärteknik

Läsarnas hetaste tips om blå partiklarna

Båttampar, granulat i maskindiskmedel eller blå skrubberbollar för att rengöra kylvattentuber på kärnkraftsverk. Tipsen till forskarna som söker källan till mikrometersmå blå plastpartiklar i haven rullar in från Ny Tekniks läsare. ”Vi kommer bland annat att gå vidare på tipset med Granulodisk, men vill gärna få ännu fler tips på vilka som använder blå mikroplast i bulk”, säger Fredrik Norén på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Publicerad

De hamnar i havet via avloppsreningsverk eller havsanknuten verksamhet. I vattnen runt våra kuster skvimpar cirka tre ton av dem omkring. Men vilka källor finns det? Och i vilka processer kan de tänkas användas i? Det vill forskarna inom det nya forskningsområdet mikroplast i haven ha hjälp med att kartlägga.

– Vi kan inte screena hela samhället och vi är mycket tacksamma för alla tips från Ny Tekniks läsare, konstaterar Fredrik Norén.

För två veckor sedan bad han Ny Tekniks läsare om hjälp. Sedan dess har närmare 150 tips strömmat in. Flest tror på tampar och förtöjningslinor till båtar, de är av polypropen och från de billigare varianterna lossar lätt partiklar. De har också rätt färg. Men antalet partiklar per liter vatten ligger upp till 21 per liter vatten och sådana mängder kan inte komma från dem.

– Nej, det här handlar nog om partiklar som används i bulk. Möjligen är det slitagepartiklar från båtbottenfärger, men vi vill verkligen få in tips om så många potentiella källor som möjligt.

Läs mer:

Mest intressant bland de nya tipsen tycker han att det om slitagepartiklar från granulat som används grovdismaskiner är.

– Det kommer vi absolut att gå vidare med, säger Fredrik Norén.

Forskarna vet att partiklarna i havet är av plast och vilka polymerer de består av.

– Vissa av partiklarna består av polyeten (PE) och vissa andra av epoxi. Men vi behöver få hjälp av ingenjörssverige att hitta källan.

Först när man hittar källan som riskerna med partiklarna kan bedömas. Då kan väldesignade ekotoxikologiska studier göras på mikroplasten. Om de blå pyttepartiklar är skadliga för vattenlivet vet ingen i dag.

– Vi har inte den blekaste aning, toxicitetstester är gjorda på alldeles för höga koncentrationer. Att vi hittar plastpPartiklarna i varje liter vatten är snarare en signal på att vi inte har någon koll på vad vi släpper ut i haven i dag. Att ta reda på det är första stegen.

Har du ytterligare någon idé utöver de som hittills skickats in? (se faktarutan här nedanför). Mejla teknikfragan@nyteknik.se

Här är läsarnas tips

Närmare 150 läsare har hörsammat forskarnas önskan om tips på källan till de mikrometersmå plastpartiklarna de hittar i haven. Här är de flesta av tipsen, sorterade efter antalet personer som skickat in det.

 • Blå förtöjningslinor av plast.
 • Granulerna som används vid diskning med granulatgrovdiskmaskiner från Granuldisk
 • Tandkräm med små plastkulor, microbeads, som används i tandkräm samt ansikts- och kroppsskrubbar.
 • Plastskydd för skor och hår. Används i stora mängder ombord på oljeplattformar och fartyg.
 • Toalett-sanitetsvätskor för fartyg och fritidsbåtar.
 • Blå skrubberbollar som används i kärnkraftsverk för att rengöra kylvattentuber från påväxning
 • Färgfärgpigment som får vitt att se vitare ut. Används vid papperstillverkning och kanske också vit gelcoat (polyester).
 • Skyddsfilm på nya rostfria plåtar.
 • Gödningsmedel
 • Partiklar från färgtoner i laserskrivare
 • Mjukmedel i toalettpapper och sköljmedel
 • Uppsugningsmaterial i blöjor och bindor är ofta blått
 • Microfiberdukarna som bland annat används i hemmen