Digitalisering

Läsarna: ”Förbjud Gooogles glasögon!”

LÄSARKOMMENTARER: Åsikterna går isär i kommentarerna till Ny Tekniks artiklar om Googles "smarta glasögon" Glass. Några ser hot, andra trygghet.

Publicerad

Flera av dem som läst artikeln och upplever Googles glasögon som hotfulla reagerar kraftigt.

"Gott om nyttiga idioter och/eller Google-ambassadörer här nu! Förbjud övervakningen nu!!!!", skriver till exempel signaturen Integritet = frihet och demokrati.

Och signaturen Integriteten ser bara ett sätt att agera:

"Dölj ansiktet, så att ansiktsigenkänningsprogram inte kan se det, gå fram till personen, slit av glasögonen och stampa på dem med all kraft! Du får givetvis betala de dyra glasögonen, men integriteten är ovärderlig. Spridningen av den här tekniken får bara inte ske, den är LIVSFARLIG i ordets rätta bemärkelse."

Som svar har signaturen TB ett annat kreativt förslag:

"Ställ dig riktigt nära personen med Google Glass och säg högt och tydligt: 'Ok glass, search animal porn. Show pictures. Turn safe search off. Make homepage.' "

Andra ser dock talet om hot som överdrivet.

"Jag kommer ihåg när man kunde börja ta kort med mobiltelefonen och samma moraliska debatt uppkom om dessa. Vem vill egentligen förbjuda mobiltelefonernas kamera nuförtiden? Blev det så hemskt som det av vissa förutspåddes?" påpekade signaturen Lars.

Signaturen Fjölmås anmärker att det redan finns annan övervakning att oroa sig över:

"Vill du ha något att uppröras över och protestera över så kanske du ska vända blicken mot dockor med kameror i våra affärer".

Ett annat sätt att se saken har även signaturen Hans H:

"Tidigare var 'alla' rädda för den övervakning som storebror (staten, företag, polisen, etc.) skulle utsätta oss medborgare för. Men den man skulle vara rädd för visade sig vara 'lillebror' och 'lillasyster', som med kamera övervakar och spionerar på kompisar, föräldrar, syskon och annat. "

Flera läsare ser trygghet snarare än hot. Till exempel skriver signaturen Tomas:

"Om allt filmades på gatorna och alla gick att identifiera skulle vi kunna bli av med en väldigt stor det av brottsligheten."

Och signaturen Stig stämmer in:

"Detta öppnar upp för större säkerhet då ingen våldsverkare, rånare eller diktator kan vara säker på att inte bli avslöjad."

Men just när det gäller diktatorer tycker å andra sidan signaturen Härlig Framtid:

"Perfekt för t.ex. en framtida diktator med en övervakningskamera på varje medborgare / undersåte.".

Omkring 800 av läsarna har hittills svarat på frågan "Hur skulle du känna dig omgiven av Googles glasögon?".

Av dessa väljer 12 procent svaret "trygg", 36 procent "kränkt" och 52 procent "bryr mig inte".