Övriga nyheter
Landstinget kände till de klena balkarna i rulltrappan
Balkarna i rulltrappan tålde inte tillräckligt stor last vilket orsakade olyckan där en kvinna klämdes fast i februari. Men händelsen hade kunnat förhindras. Åtta dagar tidigare hade ett konsultbolag varnat för trapptypen.
En rulltrappa på station Östermalmstorg öppnade sig som en fallucka den 14 februari i år. Kvinnan som just hade klivit på föll ner och klämdes fast.
Rulltrappan, som var tillverkad av Asea på 1960-talet, var utrustad med två säkerhetssystem. Ändå stannade den inte förrän en förbipasserande tryckte på nödstoppsknappen.
Räddningstjänsten arbetade under lång tid med att få loss kvinnan, som riskerade att mista sitt ben. Sedan dess har hon genomgått flera operationer.
Ny Teknik har tagit del av två konsultrapporter om olyckan som landstingets trafikförvaltning har beställt. Företaget Dekra har gjort en teknisk utredning av olyckan, medan Interfleet har studerat organisation och rutiner. Båda utredningarna visar att olyckan hade kunnat förhindras.
Läs mer: Konstruktionsfel även i nya rulltrappan
Åtta dagar före olyckan, den 6 februari, hade Dekra slagit larm om just den typen av rulltrappa. Företaget hade då undersökt en annan rulltrappa av samma modell vid Östermalmstorg som hade drabbats av upprepade fel.
”De preliminära resultaten oroar oss mycket då stegbenet (stegbalken) havererar snabbt vid en tillsynes begränsad belastning. (…) Vi rekommenderar att ni som anläggningsansvarig tar rulltrappor med denna utformning av stegbenet och/eller material ur drift,” skrev Dekra.
Fem dagar senare hölls ett möte på trafikförvaltningen. Det var den sista möjligheten att förhindra olyckan, noterar Interfleet i efterhand. I stället beslutades att hålla rulltrapporna i fortsatt drift, men med extra tillsyn. I mötesanteckningarna noterades att Dekra var med på beslutet. I efterhand menar Dekra att det aldrig stämde.
Den 14 februari inträffade olyckan och kvinnan klämdes fast.
Biträdande chef på trafikavdelningen, Fredrik Cavalli-Björkman, var en av deltagarna på mötet.
– Med facit i hand skulle vi naturligtvis ha stängt av. Men vi uppfattade att det inte var så allvarligt. Det är ett misstag vi har gjort, säger han.
Kan en konsult vara tydligare än att skriva att han är oroad och rekommenderar en avstängning?
– Nej, men efter det hade vi sammanträdet när vi resonerade om frågan. Men det är klart att vi har gjort ett antal bedömningar som inte var okej, säger Fredrik Cavalli-Björkman.
Läs mer:
Efter olyckan fick Dekra i uppdrag att utreda vad som orsakade den. Resultatet visar att rulltrappan hade både materialfel och konstruktionsfel. Stegen har flera olika typer av balkar och två av typerna är undermåliga.
En balktyp i form av U-profiler testades och godkändes 2007 men har enligt Dekra kvalitetsbrister. Bland annat finns porer i gjutgodset som försvagar konstruktionen.
Värre är det med fackverksbalkarna. De är inte testade enligt någon standard och tål ungefär hälften så stor last som U-profilerna.
Båda balktyperna riskerar att brista av att en resenär springer eller hoppar på stegen. Materialet är sprött och brister därför snabbt utan föregående deformation, vilket blir mycket riskabelt i en rulltrappa.
Den direkta orsaken till olyckan är enligt Dekra att en balk brast cirka 15 steg nedanför olyckssteget. Sannolikt har den gått sönder när någon har hoppat eller sprungit i trappan.
– Det räcker att någon tillräckligt storvuxen stampar till för hårt just på den här modellen, säger Bernt Åke Johansson, haveriutredare på Dekra.
Brott och haverier i äldre Asea-rulltrappor har varit vanliga. Peter Andersson, Dekras uppdragsledare, anser därför att problemen borde ha fångats upp och åtgärdats tidigare.
Efter olyckan har trafikförvaltningen satt in extra balkar och hjulsensorer under stegen på 39 gamla Asea-trappor. Därmed ska steg inte kunna öppna sig som en fallucka.
Uppslaget till den här artikeln kom från Ny Tekniks anonyma tipstjänst Techleaks.