Innovation

Länderna har redan vapen som ska slå ut USA:s satelliter

Ryssland, Kina, Nordkorea och Iran har redan demonstrerat sin kapacitet för att utveckla anti satellit-vapen. USA:s svar är mängder av minisatelliter – och samarbeten med privata aktörer.

Publicerad

USA:s krigsmakt har länge lutat sig tungt mot satellitbaserade system, men nu är tekniken under starkt hot. I ett kongressförhör varnade Dan Coats, Director of National Intelligence, för att landets fiender arbetar för fullt med anti satellit-vapen. (ASAT), med målsättningen att kunna strypa USA och dess allierades militära kapacitet.

– Hotet är allvarligt. Och samtidigt som vi kan få ett visst skydd genom att dela satelliter med allierade, så kommer flygvapnet inte klara av att upprätthålla Amerikas tekniska ledning i rymden om vi inte fokuserar på att säkra leverantörskedjan kring satelliter här på jorden, sade Dan Coats enligt c4isrnet.

Ryssland, Kina, Nordkorea och Iran har redan demonstrerat sin kapacitet för att utveckla ASAT-vapen. Systemen ska störa ut eller förstöra satelliterna, och verktygen inkluderar allt från missiler till cyberattacker.
US Air Force svar är dels att korta tiden för att bygga och skjuta upp satelliter. Antalet ska öka markant, och de kommer vara små.

Tidigare packade förvaret in så mycket de kunde i varje satellit, men den tiden är förbi. Vissa av satelliterna ska ligga i låg omloppsbana, på 130 till 2 000 kilometer över havet. De tar då bara mellan 90 minuter och några timmar på sig för att runda jorden.

Men ett angrepp skulle även slå mot civila satelliter och nu vill USA:s militär slå sig samman med de privata aktörerna. I dagsläget väntar företag på att skjuta upp ett tusental små satelliter, och de skulle kunna hjälpa US Air Force. Om de ingick i ett gemensamt nätverk så skulle detta vara mycket svårare att slå ut – och nu testar Pentagon små sensorer som de anser kan förändra spelplanen helt.

– Vi kan packa in en otrolig mängd minne och datorkraft i relativt små förpackningar till ett väldigt förmånligt pris. Och det förändrar hela världens användning av rymden, säger Chuck Beames, ocdförande för Small Sat Alliance till Popular Mechanics.

Andra minisensorer förväntas komma inom kort, exempelvis små radaranläggningar – och till detta kommer maskininlärning som låter satelliten anpassa sig till nya förhållanden. Utvecklingen kommer förändra den militära såväl som den militära sidan.

De små satelliterna kommer förmodligen inte skjutas upp från de klassiska avfyrningsramperna – utan snarare utgå från flygplan, exempelvis jätten Stratolaunch, som lyften raketen till lämplig höjd innan avfyrning. Det innebär också att man snabbt kan få upp nya ersättningssatelliter vid en attack.