Populärteknik

Landaren ska leta efter ”jordbävningar” på Mars

Snart lyfter Insight mot Mars. Landaren ska borra ned sina instrument i sanden – och svara på om den röda planeten är seismologiskt aktiv.

Publicerad

I dagsläget kretsar sex satelliter kring Mars och på ytan rullar två fordon – men den röda planeten bjuder fortfarande på fler frågor än svar. Den 5 maj ska Nasa skicka iväg Insight från Vandenberg Air Force Base – och om sex månader kommer landaren förhoppningsvis bättra på kunskaperna markant. Det är tio år sedan Phoenix-landaren tog mark vid Mars nordpol. Insight ska ta mark vid området som kallas Elysion Planitia – nära den plats där Curiosity-rovern är verksam.

Huvuduppdraget är ”Seismic Experiment for Interior Structure” (SEIS). Landaren använda sin robotarm för att hamra ned avancerade instrument nära en halvmeter i sanden. Ett av de viktigaste är HP3-instrumentet. Det kan liknas vid en seismometer, men är så känsligt att det kan mäta rörelser som motsvarar ett avstånd på en enda atom. Om planeten har någon form av seismologisk aktivitet så kommer Insight märka av ”Mars-bävningarna”. Den kommer också kunna registrera avståndet mellan manteln och skorpan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här