Innovation

Låna ut taket till solpaneler

En ny affärsmodell för solel har presenterats. Företag kan låna ut sina tak till solpaneler och elbolaget ordnar det praktiska.

Publicerad

Bakom erbjudandet står elbolaget Bixia, som säger sig vara först med upplägget. Det innebär att elbolaget står för tillståndsansökan, finansiering, nätanslutning, försäkring och installation.

- Vi märker att allt fler är intresserade av solel för att bidra till en hållbar och klimatsmart värld. Men vägen till att producera sin egen solel är ofta tidskrävande och krånglig. Med vårt nya erbjudande Solklart har vi gjort det enkelt för företag som vill vara med och bidra, säger Jesper Wendel, produktansvarig på Bixia, i ett pressmeddelande.

Kunden som lånar ut sitt tak förbinder sig att betala ett förutbestämt pris per kilowattimme.

Ica-handlaren Niclas Stenberg i Moheda var först att nappa på erbjudandet.

- Nu har jag solpaneler på butikstaket och det har inte kostat mig en krona, mer än att jag förbinder mig att köpa elen som produceras på taket. Dessutom är det en bra kundmagnet, det syns att Ica i Moheda bryr sig, säger han i pressmeddelandet.

Bixias erbjudande riktar sig endast till företag, inte privatpersoner.

- Det krävs en elförbrukning från cirka 500 000 kWh för att få en vettig ekonomi i erbjudandet, säger Jesper Wendel.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att privatpersoner upplever att administration är det största hindret för solcellsköp.

Sju delägare

Bixia är ett elbolag med sju delägare: Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi.