Populärteknik

Lagförslag: Fulla "förare" ok i självkörande bilar

Australien öppnar för en lagändring som gör det möjligt för personer med självkörande fordon att ”köra hem” fulla. Foto: TT / IBL
Australien öppnar för en lagändring som gör det möjligt för personer med självkörande fordon att ”köra hem” fulla. Foto: TT / IBL

Australien öppnar för en lagändring som gör det möjligt för personer med självkörande fordon att ”köra hem” fulla.

Publicerad

Tänk dig att efter en lång kväll på krogen hoppa in i din självkörande bil som ska ta dig hem.

Halvvägs hem blir du stoppad av polisen för en alkoholkontroll. Trots att mätaren visar på att du är alldeles för berusad för att ”köra” bil så önskar konstapeln dig en fortsatt trevlig resa hem.

I dag känns scenariot helt befängt. Men från 2020 väntas autonoma bilar rulla ut i trafiken i Australien, och med det kan nya lagar komma att gälla.

Läs mer:

Frågan är nu om personer som äger självkörande bilar ska undantas från traditionella alkohol- och droglagar kopplade till trafiken. Australiens nationella transportkommission överväger det.

I en ny rapport hävdar nämligen NTC att om man kräver att personer som äger en självkörande bil att hålla sig nykter så häver man många av fördelarna med att den nya tekniken.

”Ett potentiellt hinder för att nå alla fördelarna med automatiserade fordon är att kräva att ägare av självkörande bilar, som inte kör, ska följa alkohollagar i trafiken”, skriver man i rapporten.

NTC kräver en lagstiftsförändring för personer med autonoma bilar, så att de undantas regler för alkohol i trafiken. Men de hävdar också att det bara skulle vara tillämpligt i de fall där förarens fordon är helt automatiserade.