Digitalisering

Kvinnorna vinner på kamerakriget

När försäljningen av digitala systemkameror nu exploderar, börjar kvinnor erövra ett tidigare manligt revir.- Mellan två modeller har andelen kvinnliga användare fördubblats, säger Roel Lammers på Canon.

Publicerad

Bland dem som fotograferar med systemkamera är nu 14 procent kvinnor, enligt Canon, och andelen ökar stadigt. En förklaring är att många familjer nu tar steget dit från kompaktkameran.

- Och det är mycket mer kvinnor än män som fotograferar i familjen, säger Ola Gustafsson, nordisk affärsområdeschef på Sony.

Familjekunderna är högvilt när kriget mellan tillverkarna av systemkameror nu tar ny fart.

Försäljningen av digitala systemkameror tog ett jättekliv 2007, från omkring 50 000 till drygt 80 000 kameror, och i år väntas ökningen fortsätta. Minst tre fjärdedelar av kamerorna som säljs kostar nu under 9 000 kronor. Att priset närmar sig kompaktkamerornas är en viktig drivkraft till ökningen.

- Vi ser att de som har haft två eller tre kompaktkameror nu kikar mot systemkamera, säger Roel Lammers på Canon.

Att fånga in de här kunderna är allra viktigast för Sony, som utmanar kungarna Canon och Nikon.

- För oss gäller det att hitta nya målgrupper bland dem som tidigare använt kompaktkameror, säger Ola Gustafsson.

Det är också förklaringen till att Sony sedan i höstas lanserat tre modeller i den lägsta prisklassen, runt 7 000 kronor, medan Canon och Nikon nöjt sig med varsin.

I de två senaste modellerna har Sony stoppat in en ny teknik som gör att man kan ha skärmen som sökare, som i kompaktkameror, utan att göra avkall på systemkamerornas snabbhet och vassare autofokus.

Sonys styrka ligger annars i egen tillverkning av nästan alla elektroniska komponenter.

Men Canon och Nikon är än så länge mest glada för att Sony ökar uppmärksamheten för de lönsamma systemkamerorna. Det som lugnar dem är att Sony fortfarande har färre objektiv och tillbehör, trots arvet från Konica-Minolta, som Sony tog över för två år sedan.

- Man köper inte en kamera utan ett system, och med Canon 450D tror jag att man har det största utbudet på marknaden att komplettera med, säger Roel Lammers.

Under året tar Sony upp kampen även om proffsen, med en modell med så kallad fullformatssensor. Den stora sensorn ger högre bildkvalitet och gör att gamla objektiv får samma optiska vinkel som i kameror med vanlig film.

De nya familjekamerorna

Sony A200

Upplösning: 10,2

Bilder/sek: 3

Skärm (tum): 2,7

Vikt: 533 gram

Sony A300/350

Upplösning: 10,2/14,2

Bilder/sek: 3/ 2,5

Skärm (tum): 2,7/ 2,7

Vikt: 582/582 gram

Nikon D60

Upplösning: 10,2

Bilder/sek: 3

Skärm (tum): 2,5

Vikt: 495 gram

Canon 450D

Upplösning: 12,2

Bilder/sek: 3,5

Skärm (tum): 3

Vikt: 475 gram