Samhälle

KTH-studenter hjälper isolerade elever med matte

Sophie Åström och Måns Nilsson. Foto: Privat
Sophie Åström och Måns Nilsson. Foto: Privat
Klassrummen är tomma. Bilden är från Bygdøy skole i Norge. Foto: Fredrik Varfjell/TT
Klassrummen är tomma. Bilden är från Bygdøy skole i Norge. Foto: Fredrik Varfjell/TT
Sergels torg i Stockholm är ovanligt tomt. Bilden är från morgonen den 19 mars. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sergels torg i Stockholm är ovanligt tomt. Bilden är från morgonen den 19 mars. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gymnasieskolorna har stängt och eleverna ska plugga hemifrån. Risken är att de fastnar på kluriga mattetal. Två ingenjörsstudenter drog igång digital mattehjälp och gensvaret blev lavinartat.

Publicerad

Sophie Åström och Måns Nilsson går fjärde året på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik på KTH. I måndags startade de Facebookgruppen Gratis mattehjälp online.

”Jag har hört från flera håll att många elever på högstadiet och gymnasiet pluggar hemifrån (på grund av Corona-situationen) och därmed fastnar på kluriga mattetal. Detta innebär i sin tur många frågor till lärarna som blir svåra att hinna med. På KTH är vi många studenter med gedigna mattekunskaper, som gärna vill hjälpa till i dessa tuffa tider!” skrev Sophie Åström.

Eleverna ställer sina frågor i Slack och får svar av studenter som fungerar som lärare. På bara ett par dygn har mer än 21 000 personer blivit medlemmar i gruppen.

– Intresset har fullkomligen exploderat. Det är jättekul att så många har slutit upp, säger Sophie Åström.

”Vi lägger fokus på att resonera fram det rätta svaret”

Sedan gruppen startade har fler och fler anmält sitt intresse. Nu är det studenter vid fler lärosäten än bara KTH som hjälper till att svara på elevernas frågor. Även lärare och föräldrar deltar. Och ämnesområdena har utökats till att omfatta fysik och övriga studier.

Drygt 1 000 personer fungerar som lärare i gruppens Slackkanaler och 3 700 elever använder tjänsten. Enligt Sophie Åström får eleverna oftast hjälp snabbt, inom fem minuter.

– Vi ger inte det rätta svaret direkt utan lägger fokus på att resonera fram det rätta svaret och få fram tänket. Lärarna frågar vad eleven har fastnat på och försöker ge en hint om hur man ska göra, berättar Sophie Åström.

Hon poängterar också att elever inte behöver gå med i Facebook för att ta del av hjälpen om de inte vill eller om de inte får för sina föräldrar. Föräldern kan ladda ned en pdf-instruktion från Facebook och sedan visa barnet hur han eller hon kan använda Slack.

– Många föräldrar vill inte släppa in sina barn på Facebook, säger Sophie Åström.

”Viktigt att ingen missköter sig”

Måns Nilsson understryker också att många administratörer och moderatorer är inne i Slackkanalerna för att se att hjälpen ges på ett säkert sätt.

– Det är viktigt för oss att ingen missköter sig. Man vet aldrig vilka forum som hittas av vissa människor. Vi vill också rensa upp från spam och hålla ordning, säger han.

Hinner ni med era egna studier?

– Ja det tror jag. Vi har precis haft en tentaperiod och nu har de nya kurserna startat. Så vi har inte maximal arbetsbelastning i skolan just nu, säger Måns Nilsson.

Det finns fler exempel på företag och ideella organisationer som ställer upp när gymnasieskolorna ska distansundervisa. Se faktarutan här intill.

Här kan lärare och elever få hjälp

Gratis mattehjälp online på Facebook.

Före detta KTH-studenter har utvecklat den digitala tjänsten Kollin för att hjälpa universitetsstudenter att plugga mer effektivt. Tjänsten blir tillgänglig gratis under coronakrisen.

Röda korset har utökat öppettiderna för sin digitala läxhjälp på grund av coronakrisen. Tjänsten är gratis.

Skolahemma är en ny sida som listar hjälp för lärare och rektorer.

Edtechkartan är en sammanställning av digitala lärverktyg och läromedel.

Förlaget Gleerups erbjuder gratis digitala läromedel resten av terminen.

Förlaget Natur & Kultur bjuder på gratis tillgång till digitala läromedel resten av terminen.

Förlaget Sanoma erbjuder gratis licenser till den digitala plattformen Kampus resten av terminen.

Nationalencyklopedien erbjuder gratis tillgång till digitala läromedel.

Skolon.com är en sida som samlar digitala läromedel och lärresurser. Plattformen har öppnats tillfälligt med anledning av coronaviruset.

Bonnier Education öppnar sin tjänst för digitala läromedel, Clio, fram till juni på grund av coronaviruset.

Plattformen Studi.se för digitala läromedel är tillgänglig kostnadsfritt under resten av terminen.

De två portalerna Svenskaportal och Matteportal erbjuder träning i svenska och matematik för grundskolan. Finns kostnadsfritt resten av terminen.

Matteappen är tillgänglig kostnadsfritt på grund av coronasmittan under resten av terminen.

Den ideella organisationen Generation Pep har samlat rörelsetips för att stimulera barn till fysisk aktivitet även under krisen.

Källa: Isak Skogstad.