Säkerhet

Kritik mot att polis inte når molntjänster: ”Det är märkligt”

Förövare kan behålla övergreppsbilder. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT
Förövare kan behålla övergreppsbilder. Arkivbild. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Om svensk polis beslagtar en dator får den inte logga in på den misstänkta gärningsmannens konton på så kallade molntjänster för att exempelvis ta bort övergreppsmaterial. I Norge däremot har polisen den möjligheten.

Publicerad

Bristerna i den svenska lagstiftningen gör att sexualförbrytare kan behålla bilder på offer de utsatt för övergrepp även efter att ha dömts för brott, vilket Sveriges Radio Ekot rapporterat om.

Nu ifrågasätter norska experter att svensk polis i grunden inte kan göra beslag på misstänkta gärningsmäns "molnkonton", där exempelvis bilder, filmer, chatt- eller mejlkonversationer lagrats.

Sveriges inställning är uppseendeväckande, tycker Inger Marie Sunde, professor vid Polishögskolan i Norge.

– Jag är oförstående till det. Jag tycker att det är märkligt och en konstig skillnad man gör. Det borde inte spela någon roll var datan finns, säger Inger Marie Sunde till Ekot.

Informationen på molnkonton kan lagras på servrar utomlands och ett hinder som lyfts fram i Sverige är att en stat enligt folkrätten inte får bedriva myndighetsutövning på en annan stats territorium utan den andra statens godkännande.

Men flera länder har gjort en annan tolkning än Sverige, och i Norge har frågan också prövats i Högsta domstolen.

– De har kommit fram till att det inte finns några folkrättsliga hinder för att göra på det här sättet, säger Inger Marie Sunde.