Populärteknik

Kristall ger ledtråd om jordens födelse

Om man kunde borra ett hål till jordens mittpunkt, hur högt skulle trycket bli där nere? Foto: TT

Började livet på jorden bara några futtiga hundra miljoner år efter att jorden bildades? En pytteliten kristall har gett forskarna huvudvärk.

Publicerad

Hittills har vetenskapen varit tämligen säker på att sagan om livet tog sin början för cirka 3,8 miljarder år sedan.

Det är inte så pjåkigt, med tanke på att jorden inte är mer än 4,5 miljarder år gammal. Men det är tillräckligt länge för att något så komplext som ”liv” ska kunna uppstå.

Nu tror en grupp forskare att livet började ännu tidigare. 300 miljoner år tidigare, närmare bestämt. Detta efter att ha granskat 4,1 miljarder år gamla kristaller av mineralet zirkon som de hittat i den australiska öknen.

Vissa av dessa kristaller innehåller mikroskopiska korn av grafit, det vill säga kol. Och efter att ha analyserat kolets kemiska sammansättning drar amerikanska forskare slutsatsen att det kan röra sig om organiskt kol. Det vill säga rester från något som en gång i tiden levde.

– I så fall ändrar det den traditionella bilden av den tidiga jorden som en steril, livlös, het planet som ständigt blev bombarderad av meteoriter, säger Elizabeth Bell, en av forskarna bakom studien som publiceras i Pnas.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!