Opinion

”Krediter till Brasiliens köp av Gripenvapen ger fler svenska jobb”

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: TT
”Det finns mer än ett skäl för SEK att betrakta stöd till Brasiliens köp av kringutrustning till Gripen som ett svenskt intresse", skriver Mikael Damberg (S).

REPLIK. Brasiliens köp av kringutrustning till Gripen har betydelse för svenska jobb. När ett visst system har integrerats med flygplanet kan det erbjudas andra framtida kunder. Det ökar Gripens konkurrenskraft och bör därför stödjas, svarar näringsminister Mikael Damberg.

Gripen-affären med Brasilien är troligen den största svenska exportaffären genom tiderna. Affären öppnar för ett långsiktigt strategiskt samarbete med Brasilien inom en rad olika områden. Huvudkontraktet omfattar 36 flygplan av nästa generation Gripen och är värt drygt 39 miljarder kronor. Affären uppskattas, bara i Linköping, skapa cirka 1 000 jobb i produktion och utveckling under projektets genomförande.

Exporten är central för regeringens mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Drygt 1,3 miljoner går till jobbet varje dag tack vare den svenska exporten. Jag har nu presenterat Sveriges nya exportstrategi med 22 nya insatser för ökad export, ökade utländska investeringar, fler turister till Sverige, samt ökat deltagande för svenska företag i den globala ekonomin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här