Digitalisering

Kravet på SCB: Sluta samla in känslig hälsodata

Foto: Jorma Valkonen / IBL Bildbyrå
Foto: Jorma Valkonen / IBL Bildbyrå

Statistiska Centralbyrån saknar stöd för att hantera de känsliga personuppgifter som har samlats in till undersökningen Hälsa Stockholm. Nu kräver Datainspektionen att undersökningen upphör.

Publicerad

Sedan 2002 har Statistiska Centralbyrån, SCB, bedrivit undersökningen Hälsa Stockholm på uppdrag av Stockholms läns landsting.

Målet med undersökningen är att mäta förekomsten av vanliga hälsoproblem bland stockholmare, för att på så sätt öka kunskapen om hur dessa hälsoproblem kan stävjas.

Under projektets gång har SCB handskats med en stor mängd känsliga personuppgifter genom att myndigheten har samlat in uppgifter från egna register, anda myndigheter och personer som registrerat att man vill delta i undersökningen.

Men insamlandet av känsliga personuppgifter har ifrågasatts, och en granskning som Datainspektionen genomfört visar nu att SCB inte kan räknas som en statistikansvarig myndighet inom det område som Hälsa Stockholm-undersökningen bedrivs inom.

SCB saknar dessutom rättsligt stöd för att på rätt sätt kunna hantera de känsliga personuppgifter som ingår undersökningen, enligt Datainspektionen.

– Därför förelägger Datainspektionen nu SCB att upphöra med de behandlingar av personuppgifter som sker inom ramen för Hälsa Stockholm, säger Katarina Tullstedt, chef för den enhet som granskar bland annat hälso- och sjukvård.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!