Samhälle
Kravet på Microsoft efter avlöjandet om barnläger: Sluta samarbeta med gränspolisen

Microsoft fördömer de amerikanska barnlägren. Men samtidigt är gränspolisen en av deras kunder.
Amerikansk gränspolis har, på order av Donald Trumps administration, placerat omkring 2000 barn i migrationscenter. Barnen skiljs från sina föräldrar och får bo i något som flera medier beskriver som burar. Bilder och ljudupptagningar från barnlägren har väckt stor vrede.
– Det är skandalöst att en stat, vilken det än är, försöker avskräcka föräldrar genom att utsätta barn för sådana övergrepp, säger Zeid bin Ra'ad, Förenta Nationernas högkommissarie för mänskliga rättigheter, till New York Times.
Från de stora amerikanska teknikbolagen har det än så länge varit ganska tyst. Men nu skriver Microsoft i ett pressmeddelande att de är ”bestörta över att barn under tvång separeras från sina familjer”.
Microsofts utspel kommer samtidigt som sajten Gizmodo rapporterar om hätsk stämning på företaget. Windowsjätten meddelade så sent som i januari att de ingått ett partnerskap med ICE, USA:s Integrerade migrations- och tullkriminal. Partnerskapet går ut på att ICE använder sig av Microsofts molnlösning för myndigheter, Azure Government.
Gizmodo skriver att flera medarbetare nu funderar på att lämna företaget.
– Det här är sådant som får mig att tvivla på om jag ska stanna, säger en av uppgiftslämnarna.
Exakt hur ICE använder Azure Government är inte känt. Det har inte hindrat spekulationer kring att tullkriminalen nyttjar den för exempelvis ansiktsigenkänningsteknik. Microsoft vill inte uttala sig i frågan, men skriver i pressmeddelandet:
”Vi vill vara tydliga: Microsoft jobbar inte med amerikansk gränspolis på något projekt som handlar om att skilja barn från sina föräldrar och tvärtemot en del spekulationer så är vi inte medvetna om att Azure eller Azure-tjänster skulle används för detta ändamål”.
Det är mindre än en månad sedan den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU avslöjade att Amazon Web Services förser polismyndigheter med Rekognition, en programvara för bild- och videoanalys. Rekognition kan med hjälp av artificiell intelligens identifiera föremål, människor och ”aktiviteter”.
Situationen vid gränsen i sydvästra USA trappades upp i början av maj då justitieminister Jeff Sessions beslöt om att införa en nolltolerans. Sedan dess är Trump-administrationens mål att alla som passerar gränsen utan tillstånd ska åtalas. I väntan på rättsprocessen placeras de vuxna i ett federalt fängelse, där barn inte får vistas.
Det demokratiska partiet menar att republikanerna, som kontrollerar båda kamrarna i den amerikanska kongressen, använder barnen som förhandlingsvara i sin strategi för att få bygga den gränsmur Donald Trump gick till val på.
Övergrepp längs den amerikanska gränsen är dock ingen ny företeelse. ACLU har rapporterat om hur de pågick regelbundet när Barack Obama satt i Vita Huset.