Säkerhet

Krav på polisutredning om Huawei-läcka

Huawei är en stor leverantör av 5g-utrustning. Foto: Mark Schiefelbein
Huawei är en stor leverantör av 5g-utrustning. Foto: Mark Schiefelbein

Nu höjs röster för att polis ska utreda om Storbritanniens sparkade försvarsminister Gavin Williamson brutit mot sekretesslagstiftningen, rapporterar BBC.

Publicerad

Williamson fick sparken på onsdagskvällen. Enligt premiärminister Theresa May har en utredning lagt fram trovärdiga bevis för att han ligger bakom en läcka till medierna om att brittiska ministrar är oroliga över att den kinesiska telekomjätten Huawei får vara del i utbyggnaden av det brittiska 5g-nätet. Läckan rör uppgifter som dryftats vid möten i Storbritanniens nationella säkerhetsråd.

Nu uppmanar flera oppositionspolitiker May att låta polisen att genomföra en fullständig undersökning. En av dem är den tidigare säkerhetsrådgivaren Lord Ricketts, som säger till BBC att vid en första anblick är läckan ett brott mot sekretesslagen och att detta borde utredas av polis.

Scotland Yard säger i ett uttalande att det är en fråga för det nationella säkerhetsrådet och Cabinet Office, den myndighet som granskar hur statstjänstemän och ministrar sköter sina sysslor. Skulle det framkomma information som tyder på att brott begåtts kommer man dock att utreda det.

Gavin Williamson hävdar att han är utsatt för en hämndaktion och säger till flera medier att han ”svär vid sina barns liv” att han inte ligger bakom läckan.