Innovation

Kråkfåglar är inga hönshjärnor

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hjärnstorlek avgör inte intelligens hos djuren.

Publicerad

Kråkfåglar har mycket mindre hjärnor än människoapor, men är ändå lika intelligenta. Andra faktorer än hjärnstorleken tycks spela roll för intelligens, åtminstone när det gäller kråkfåglar.

Efter att ha låtit korpar, kajor och Nya Kaledoniens kråkor göra samma intelligenstest som tidigare använts på 36 andra djurarter är lundaforskarna som ledde studien imponerade över hjärnornas effektivitet hos dessa fåglar.

Testet går ut på att placera mat inuti en genomskinlig cylinder och se om försöksdjuret är smart nog att försöka komma åt maten via öppningarna på cylinderns ändar. De mindre intelligenta djuren slår i stället på röret direkt på det ställe där de ser maten precis innanför.

Korparna var bäst i test _ samtliga valde att gå via sidorna, trots en hjärna som bara väger 15 gram. Även kajorna och Nya Kaledoniens kråkor gjorde bra ifrån sig, de var i klass med till exempel gorillor.

Den stora frågan är varför kråkfåglar är så smarta.

– Det vet vi inte ännu. Det finns många hypoteser. Det finns till exempel hittills bara ett fåtal studier om fågelhjärnans struktur. Och det är nya studier på gång om hur stort antal hjärnceller kråkfåglar har. De kanske kan ge ett svar på varför de är så speciella, säger doktorand Can Kabadayi till TT.