Digitalisering

Kraftig ökning för Instagram

Fotoappen Instagram fyller fem år i dagarna och antalet användare ökar med raketfart, hela tre miljoner svenskar använder nu appen. Facebook är fortfarande i topp och den tjänst som är mest framträdande i vår vardag.

Publicerad

40 procent av internetanvändarna i Sverige använder Instagram och nästan en fjärdedel, 23 procent gör det dagligen, detta visar rapporten ”Svenskar och internet 2015” från internetstiftelsen IIS.

– Det som gör att det är så himla många användare på Instagram är att det spänner över så många åldrar. Allt från far- och morföräldrar som följer sina barnbarn, till nioåringar som öppnar sina egna konton, säger Tomas Lindroth, forskare i informatik vid Göteborgs universitet.

Mest populär är appen bland tonårstjejer, 83 procent i åldrarna 12-15 år använder Instagram varje dag.

Den färska statistiken visar att Facebook fortfarande är det som tilltalar svenskarna mest och användandet fortsätter att öka. Av internetanvändarna är det hela 70 procent som går in på Facebook någon gång och hälften gör det dagligen.

– Facebook har blivit en stark konkurrent till traditionell nyhetsmedia, det är det som gör att Facebook håller över tid, säger Tomas Lindroth.

Trots att Facebook står sig stadigt så visar rapporten att unga lämnar tjänsten.

– Facebook blir viktigare ju mer historia man har. Vi bygger in mer och mer i Facebooks infrastruktur ju längre vi lever med det och då är det naturligt att ungdomar är mer lättfotade och väljer andra medier, säger Tomas Lindroth.

Det är första gången som Snapchat är med i undersökningen som visar att 21 procent av internetanvändarna använder appen.

Twitter tilltalar främst unga män i åldrarna 16-25 år, där 16 procent använder tjänsten varje dag. Av alla internetanvändare är det 22 procent som använder mikrobloggen.

Gilla Ny Teknik på Facebook