Digitalisering

Kör Volvo på verkliga vägar – med vr-headset

Varjo kan återge virtuella objekt som kan vara svåra att skilja från verkligheten. Foto: Volvo
Varjo kan återge virtuella objekt som kan vara svåra att skilja från verkligheten. Foto: Volvo
Nya headsetet, XR-1, med kameror på framsidan. Foto: Varjo
Nya headsetet, XR-1, med kameror på framsidan. Foto: Varjo
Med ”mixad verklighet” kan Volvo och Varjo skapa riskscenarier. Foto: Volvo
Med ”mixad verklighet” kan Volvo och Varjo skapa riskscenarier. Foto: Volvo
Varjos headset har ett bredare synfält än sina konkurrenter. Foto: Volvo
Varjos headset har ett bredare synfält än sina konkurrenter. Foto: Volvo

Volvo investerar i hajpat finskt vr-bolag. ”Ingen annan biltillverkare har kunnat göra detta”, skriver företaget om de tekniska framstegen.

Publicerad

Finska Varjos headset för virtuell verklighet är än så länge unikt. ”Bilden det visar är precis lika detaljerad som verkliga livet”, löd omdömet när sajten Ars Technica tidigare i år fick testa Varjos teknik. Och nu har Volvo, via sin teknikfond Volvo Cars Tech Fund, bestämt sig för att fördjupa samarbetet genom att investera i Varjo. Beskedet kom under den allt mer populära AWE-mässan i Silicon Valley, där ny teknik för virtual och augmented reality visas. På mässan visade Varjo också sitt senaste headset, XR-1.

– De otroligt avancerade sätt som Volvo Cars använder XR-1 på visar att Varjos teknik möjliggör saker som tidigare har varit omöjliga. Tillsammans med Volvo har vi inlett en ny era inom professionell mixad verklighet, säger Niko Eiden, grundare och vd för Varjo, i ett pressmeddelande.

Varjos metod för att återge något ”precis lika detaljerat som verkliga livet” går via en skärm med häpnadsväckande prestanda. Det är en mikro-oled på 1920x1080 som stoltserar med hutlösa 3000 pixlar per tum, eller 60 pixlar per grad. Kort sagt erbjuder den en pixeldensitet som ungefär motsvarar det mänskliga ögats ”upplösning”.

Tobias Olsson på Saab har i en reklamvideo för Varjo sagt att det finska bolagets headset ”sätter en ny standard för träning och simulering”.

– För att vara pilot behöver du perfekt syn. Med Varjo-enheten har det blivit möjligt att se till och med de allra minsta grejerna i en cockpit. Det är också möjligt att urskilja objekt långt bort vid horisonten, säger Tobias Olsson i videon.

Ytterligare en skärm, med lägre upplösning men bredare synfält, är placerad bakom den ultrahögupplösta. Med icke specificerad optisk teknik återger Varjo allt som en enda bild, där allt är knivskarpt i mitten av användarens synfält, men något suddigare i periferin.

Fram till nu har detta dock varit förbehållet virtual reality, där användaren är helt innesluten i en virtuell miljö. Med XR-1-enheten som premiärvisades häromdagen, har Varjo tagit klivet till det som kallas mixad verklighet. Begreppet går ut på att virtuella och verkliga miljöer samexisterar.

"Kan köra framtida bilar"

Rent konkret har den finska startupen monterat kameror på headsetets framstycke. Dessa kameror som uppdateras 90 gånger per sekund kan sedan återge en realtidsvideo av verkligheten och samtidigt addera 3d-objekt som bara existerar virtuellt. Så kan till exempel Volvo-personal med ett XR-1-headset runt huvudet framföra ett verkligt fordon på verkliga vägar och på samma gång utsättas för en virtuell men verklighetstrogen älg som störtar fram på vägbanan. Volvo noterar också att även fordonens sensorer kan lära sig av detta.

”Volvo Cars och Varjo har gjort det möjligt att för första gången köra en riktig bil medan du bär ett Mixed Reality-headset som sömlöst adderar virtuella element eller kompletta funktioner som känns verkliga för både föraren och bilens sensorer, för utvecklingsändamål. Fram till nu har ingen annan biltillverkare kunnat göra detta”, skriver företaget.

Volvo tänker sig också att de med Varjos teknik skulle kunna "köra" framtida bilar och "utvärdera alla funktioner i en simuleringsmiljö många år innan de blir verklighet".

– Med den här mixed reality-metoden kan vi börja utvärdera konstruktioner och tekniker medan de bokstavligen fortfarande är på ritbordet. Istället för det vanliga statiska sättet att utvärdera nya produkter och idéer kan vi testa koncept på vägen direkt. Denna metod ger betydande potentiella kostnadsbesparingar genom att identifiera prioriteringar och eliminera flaskhalsar mycket tidigare i konstruktions- och utvecklingsprocessen, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.

På tal om kostnadsbesparingar: Varjos enheter är inte direkt avsedda för privatkonsumenter. Något pris för XR-1 har inte annonserats, men föregångaren VR-1 går loss på 5995 dollar och kräver en dator med biffig prestanda.