Övriga nyheter

Kollager kväver elden

Självslocknande papper, behandlat med Apyrum. Foto: Jörgen Appelgren
Självslocknande papper, behandlat med Apyrum. Foto: Jörgen Appelgren
Magnus Jörsmo Foto: Deflamo
Magnus Jörsmo Foto: Deflamo

1,5 ton giftfritt flamskyddsmedel har Deflamo i Malmö precis sålt. Det är företagets första affär med Apyrum.

Publicerad

Apyrum är samlingsnamnet på en grupp av flamskyddsmedel som blandas in i plast, lack, färg, lim eller andra material, och som kan användas för att behandla trä, textilier, papper med mera.

– Så det finns inget ”universal-Apyrum”. Man blandar till den produkt som passar bäst med det material som ska behandlas, säger Deflamos vd Magnus Jörsmo.

Samtliga medel har det gemensamt att de bygger på karboxylsyrasalter, som reagerar vid upphettning.

– Enkelt uttryckt så utnyttjar man kol i värdmaterialet, som bubblar upp till ytan och kväver elden. Det isolerande kollagret hindrar materialet från att komma i kontakt med värmekällan och stänger ute syret, förklarar Magnus Jörsmo.

Inspirationen kommer delvis från naturen.

– Tittar du på resterna efter en skogsbrand så ser du att vissa trädstammar står kvar medan andra har förbränts. Det beror på att de som står kvar innehåller högre halter av olika karboxylsyrasalter. Det är dessa ämnen vi återskapat på kemisk väg.

Nu har Deflamo fått en order på 1,5 ton Apyrum, av en utländsk aktör i plastbranschen. Vilket företag det handlar om är dock inte offentligt ännu.

– De har bett oss att inte gå ut med deras namn i det här skedet, och det måste jag respektera. Men jag kan väl säga att det inte är någon tillfällighet att vår första stora order går till plastbranschen, det är där vi har vårt huvudfokus just nu, säger Magnus Jörsmo.

Deflamo

Gör: Halogenfria flamskyddsmedel för plaster, textilier, trä och andra material.

Ort: Malmö.

Grundat: 2003.