Populärteknik
Kolla om bilden är äkta

Ladda upp ett foto till en ny webbtjänst som undersöker om bilden är ett original eller en modifierad kopia.
Att modifiera och förfalska fotografier är en lätt match med ett bildbehandlingsprogram. Men nu finns gratistjänsten Izitru på webben där man kan kontrollera om en bild är autentisk.
Ladda upp din bild så kontrolleras den i sex steg som bland annat granskar hur den är komprimerad, vilken kamera den är tagen med, om den är omsparad eller manipulerad på annat sätt.
Efter en kort stund lämnas ett omdöme om bilden är ett original eller ej.
Men det är bara bilder som hämtats direkt från en kamera som får helt godkänt. Det räcker med att bilden först öppnats i ett bildbehandlingsprogram och sedan sparats utan några förändringar för att varningsklockan ska ringa.
Då bilder som kopierats eller hämtats från en webbsajt sällan är kameraoriginal kan man inte med säkerhet kontrollera dem. Men det är inte så Izitru är tänkt att användas. Målgruppen är främst fotografer som kan skaffa ett "bevis" på att en bild inte manipulerats på något sätt.
Fotografen laddar upp en bild från kameran och får då ett kvitto på att det är ett original plus en länk till fotots webbsida som garanterar det. Den länkan kan sedan fotografen sprida till dem som vill kolla äktheten på en kopia av bilden som kanske finns på en blogg, Instagram eller Flickr.
Bland dem som kan dra nytta av det är fotografer som tagit en häpnadsväckande bild som annars kanske skulle ifrågasättas.
Izitru hoppas också att bildtjänsten kan bli till hjälp för bildredaktörer att inte publicera falska bilder. Att en bild verkligen är autententisk kan även vara helt avgörande om den ska användas som bevis i en rättegång eller försäkringstvist.
Ny Teknik testade en bild som tagits med en digitalkamera och kopierats till en Ipad. Därifrån skickades bilden via e-post och sparades i en dator. När fotot laddades upp därifrån till Izitru fick den omdömet "High Trust. Original file from camera".
I nästa test öppnades bilden från Ipad i datorns bildbehandlingsprogram och sparades om innan den gick vidare till Izitru. Då blev omdömet i stället "Potential file modification" med tillägget att bilden förmodligen hade sparats om.
Samma besked gavs när bilden i Ipad först överfördes till Dropbox och Google Drive och därifrån hämtades till datorn innan den gick vidare till Izitru.
Vid sidan av webbtjänsten finns Izitru även som en app för Apples mobila produkter.